Niyazi Gültekin

Niyazi Gültekin

Konut Satışında Tarihi Rekor Kırılmasının 3 Nedeni!

A+A-

Konut satışlarında, ekonomik kriz ve yüksek faiz etkisiyle 13 ay boyunca düşüş yaşandıktan sonra Ağustos ayında ilk kez yükselişe geçti.

Eylül ayında ise tarihi bir rekor kırılarak bugüne kadarki en yüksek satış rakamına ulaşıldı.

TÜİK verilerine göre Eylül ayında konut satışları yüzde 15,4 arttı. 146 bin 903 konut satıldı.

***

Henüz ekonomik krizin etkilerini tamamen atlamamışken konut satışlarında tarihi rekor kırılmasının üç önemli sebebi var;

Birincisi, konut kredisi faiz oranlarının 0,99’a düşmesi;

Konut kredisindeki düşüşün etkisiyle ipotekli konut satışı eylül ayında yüzde 410 arttı. İpotekli satışların 4 kat artması ipotekli konut satışlarının toplam satış içerisindeki payını da ciddi oranda artırdı. 2018’in Eylül ayında ipotekli konut satışlarının toplam satış içerisindeki payı yüzde 5 iken 2019 Eylül ayında yüzde 39,4’e yükseldi.

İkincisi, Bekleyen Konut Talepleri;

Faizlerin yüksek olması, konut kredisi ile ev alma hayali kuran vatandaşların hayallerini uzun süre ötelemesine neden oldu. Nakit parası olanlar ise kısa vadede daha kârlı olduğunu düşündüğü dolar, mevduat gibi yatırım araçlarına yöneldi.

Ekonomik dengelenme ve faizlerin düşüşü ile konut kredisi kullanmayı bekleyenler hemen satış ofislerine koştular. Döviz ve mevduattan çıkanlar sağlam liman olan gayrimenkule yöneldiler. Bu durum da konut satışlarında rekor kırılmasında önemli bir etken.

Üçüncüsü, Konut Fiyatlarının Uygun Olması;

Geçtiğimiz yıldan beri inşaat maliyetlerindeki artıştan dolayı konut fiyatlarının zamlanacağını, ancak piyasa koşullarından dolayı bu zammın yansıtılmadığı ve fiyatların çok uygun olduğunu dile getiriyorduk. İnşaat firmalarının finansal sıkıntılarını çözmesi ve yeni projelerin başlaması ile inşaat maliyetlerine gelen zamların bir kısmının konut fiyatlarına yansıyacağı aşikardı.

Konut satışlarının artmasıyla konut sektöründe bir fiyat artışı hareketliliği de başladı. Bazı inşaat şirketleri fiyatlarda cüzzi bir artışa giderken bazı firmalar beklemede.

Konut fiyatları halen çok uygun. Kârlı bir yatırımı tercih edenler ağustos ve eylül ayında konuta yöneldi. Gayrimenkuldeki fiyat avantajı yılsonuna kadar devam eder.

Konut alıcıları 2020’de daha pahalı almamak için elini çabuk tutmalı.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.