Niyazi Gültekin

Niyazi Gültekin

Tweet Ekonomisinden Çıkmalıyız

A+A-

ABD başkanı Donald Trump Türkiye’ye üçüncü Tweet saldırısını dün gerçekleştirdi. Trump’ın attığı Tweet ile Türk Lirası Dolar karşısında yüzde 2,5 değer kaybetti.

Türkiye ekonomisini hedef alan İlk Tweet’i 10 Ağustos 2018’de atan Trump büyük ekonomik yaptırımlar uygulanacağını duyurmuştu. Trump’un Tweet’i ile beraber Dolar 5,76’dan 6,80’e çıktı ve TL bir Tweet ile yaklaşık 1 TL değer kaybetti.

İkinci Tweet saldırısı 13 ocak 2019’da geldi. Trump’ın Suriye ve Kürtler konusunda ekonomik tehditler savurduğu Tweet sonrasında dolar 5,34’ten 5,54’e sıçramıştı.

Trump, Türkiye’nin Suriye’ye askeri operasyon kararı sonrası dün attığı Tweet ile Türkiye ekonomisini daha önce yaptığı gibi bitirme tehdidinde bulundu.

***

Ekonomimiz Trump’ın attığı tehdit Tweet’lerinden eskisi gibi ağır yaralar almasa da halen yüzde 2,5 gibi yüksek bir değer kaybı yaşıyor.

Daha önceki ‘Tweet Ekonomisi’ başlıklı köşe yazımda belirttiğim gibi ülke ekonomisinin Tweet ekonomisinden bir an önce çıkması gerekiyor.

Bunun da tek bir yolu var katmadeğeri yüksek üretim ekonomisine geçmek.

Katmadeğeri düşük tekstil ve gıda ürünleri yerine yüksek katmadeğerli sanayi, teknoloji ve savunma sanayi ürünlerini üretip ihraç etmeliyiz.

Ülke olarak bilime, teknolojiye, sanayiye yatırım yapmalıyız.

Devlet uzun vadeli yatırım planında; konuta sağladığı KDV, Tapu harcı gibi teşvikleri sanayicilere ve teknoloji şirketlerinin AR-GE birimlerine sağlamalı.

Kamu bankaları ve özel bankalar, sanayi ve yüksek katmadeğer üreten sektörlere kredi desteği sağlamalı.

***

Tweet ekonomisinden kurtulmak için bu ülkede yaşayan her bir vatandaşa görev düşüyor.

Öncelikle ülkemizin dış politikasını beğensek de beğenmesek de ABD başkanı Donald Trump’ın tehditlerine karşı devletimizin arkasında durmalıyız.

Daha çok çalışmalı, daha çok üretmeliyiz.

İş adamlarımız sadece daha fazla para kazanmak için değil, ülkesini daha fazla kalkındırmak için daha çok çalışmalı.

Herkesin devleti için, güçlü bir ekonomisi için, çocuklarına bırakacağı iyi bir gelecek için fedakarlık etmesi gerekiyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.