Niyazi Gültekin

Niyazi Gültekin

İmar Yönetmeliği Kısmi Felç Geçirdi!

A+A-

Büyük bir sorun ile mücadele ettiğinizde küçük sorunları bir süreliğine görmezden gelmek durumunda kalırsınız. Bazen büyük bir sorun başka büyük bir sorunu bile görmezden gelmenizi sağlayabiliyor.

***

İnşaatçılara bir dokunduğunuzda bin ah işitirdiniz,

Şimdilerde bin aha bedel bir ah işitirsiniz.

İnşaatçıların şu anda tek gündemi yüksek faiz oranları.

Faizler normalleşmedikçe ikinci bir konunun gündeme gelmesini de kimse beklemesin.

***

Otopark yönetmeliği, inşaat maliyetlerindeki artış, deprem yönetmeliği, imar planları, kentsel dönüşüm vb. konulardaki sorunların tamamı gündemden düştü.

Öyle ki İnşaat sektörünün anayasası olan Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği hakkında Danıştay tarafından alınan yürütmeyi durdurma kararı dahi tabiri caizse ‘kimsenin umurunda olmadı’.

Nedeni gayet basit…

Mevcut piyasa koşullarından dolayı inşaat ruhsatı başvuruları yüzde 80’e yakın oranda düştü. İnşaat ruhsatı alanların büyük bir çoğunluğu da inşaata başlayamıyor.

Özet bir ifadeyle Danıştay zaten inşaata başlayamayan müteahhitlere ‘İnşaata başlayamazsın’ kararını onayladı.

***

Mevcut piyasa koşullarından arındırılmış olarak Danıştay kararını değerlendirelim şimdi de;

Danıştay 6. İdare mahkemesi; TMMOB Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası ve hiç alakası olmayan Makine Mühendisleri Odası’nın açtığı davalar sonucunda Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nin 9 maddesi hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Danıştay konuyla ilgili ara karar açıkladı, ancak kesin karar henüz açıklanmadı. Öğrendiğimiz kadarıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı savunmasını hazırlayıp Danıştay’a gönderdi.

Kesin kararın da yakın zamanda açıklanmasını bekliyoruz.

***

Danıştay’ın kararı sonrasında kendilerine bir tebliğ ulaşmayan belediyelerin imar birimleri ruhsat başvurularını durdurdu.

İmar yönetmeliğinin 9 maddesinin iptali bile yönetmeliğin tamamen uygulanamaz hale gelmesi demek. Net ve brüt alan hesabı ile ilgili maddenin iptali zaten bütün yönetmeliği kitlemiş durumda.

***

İnşaat sektörünü ilgilendiren ne kadar yönetmelik varsa Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası muhakkak yargıya taşımıştır.

Bu odaların yaptığı tek şey itiraz etmek ve dava açmak.

Zaten inşaat sektöründeki daralma yüzünden mimarlık ve mühendislik ofisleri iş yapamaz hale geldi ve çok sayıda mimar ve mühendis işten çıkarıldı. Şimdi Danıştay kararı ile elindeki sınırlı sayıda işi de kaybedecekler.

Mimarların ödedikleri aidatlarla faaliyetlerini sürdüren mimarlar odası, mimarların işsiz kalması için çabalıyor.

***

Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararı ile zaten sınırlı olan inşaat faaliyetleri tamamen sona erecektir. Müteahhitler zaten piyasa koşullarından dolayı inşaata başlayamadığı için kısa vadede bu karardan çok fazla etkilenmese de mimar ve mühendisler çok büyük bir işsizlik sorunu ile karşı karşıya kalacak.

Mimarlara en büyük kötülüğü Mimarlar Odası yapıyor.

Eğer Danıştay’ın kesin kararı sonrasında bakanlık acilen bu maddeleri yenilemez veya yeni bir yönetmelik hazırlamazsa 2019’un üçüncü çeyreğinden itibaren konut stoklarının azalması ve yeni konut üretimine ihtiyaç duyulması ile çok ciddi bir krizle karşı karşıya kalacağız.

İnşaat sektörü tamamen felç geçirecek.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum