Niyazi Gültekin

Niyazi Gültekin

Danıştay’ın İmar Yönetmeliği Kararında Son Durum

A+A-

Danıştay, açılan davalar üzerine mart ayında Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği hakkında açıkladığı ara kararda 9 madde ile ilgili yürütmeyi durdurma kararı almıştı.

Ara karar sonrası Çevre ve Şehirlik Bakanlığı savunmasını hazırlayıp Yargıtay’a iletti. Ara kararın ardından 2 ay gibi bir süre geçmesine rağmen henüz Danıştay kesin kararını açıklamadı.

Bu durum birçok meslektaşımızı rahatsız ediyor. Her ne kadar piyasalar durgun olsa da verdiği taahhütleri yerine getirmek zorunda kalan ve bu yüzden inşaata başlamak isteyen meslektaşlarımız var. Bu konuda yaşanan mağduriyetler gün geçtikçe artıyor.

***

Mayıs ayının başında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde bir heyet bu konuyu bakanlık yetkilileri ve Cumhurbaşkanı yardımcısı Fuat Oktay ile görüştü.

Bakanlık, inşaat sektörünün temsilcilerinden oluşan bu heyete süreçle ilgili bilgileri paylaştı.

Bende bugünkü yazımda bu görüşmenin içeriğine yer vermek istedim.

Bakanlık yetkilileri Danıştay’ın nihai kararının 1 hafta içerisinde açıklanacağını belirtmişler. Geçtiğimiz hafta kararın açıklanması bekleniyordu ancak beklenen açıklama olmadı. Büyük olasılıkla Danıştay’ın kesin kararı bu hafta açıklanacaktır. Ancak Türkiye’de hukuk ağır işlediğinden kesin bir tarih veremiyor kimse.

Bakanlık yaptığı savunmaya rağmen bir iptal kararı bekliyor olmalı ki B planını hazırlamış bile. Danıştay planları iptal ettiğini duyurursa; bakanlık iptal edilen maddelerin yerine ivedilikle yeni maddeler hazırlayacak ve bir genelgeyle yayınlayacak.

Bakanlığın yönetmelik değişikliğine gitmemesi ve bu sorunu genelge ile aşması sürecin hızlandırılması açısından güzel bir gelişme. Gel gelelim ki bu süreç bile 3-5 ayı bulacakmış.

Ayrıca bakanlık yetkilileri daha önce yapılan inşaat ruhsatı başvurularının sonuçlandırılması için belediyelerin çalışmaya devam edebileceğini belirtmiş. Biz ise bazı belediyelerin işlem yapmadıklarını ve dosyayı kenara attıkları ile ilgili duyumlar alıyoruz.

***

Cumhurbaşkanı yardımcısı Fuat Oktay ise konuyu Cumhurbaşkanı ile görüşeceğini ve çözüm bulmaya çalışacaklarını iletmiş.

Eğer Danıştay’dan bir iptal kararı çıkar ve yönetmelik maddelerinin yenilenerek yeniden yürürlüğe girmesi süreci uzarsa zaten kan ağlayan İnşaat Sektörünün yarasını daha da deşecektir.

Umarım cumhurbaşkanımız sürece dahil olur; hızlı ve sektörün lehine olacak kararlar alınmasını sağlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum