300 Bin TL'lik Evde 78 Bin TL Faiz ve Vergi Avantajı

300 Bin TL'lik Evde 78 Bin TL Faiz ve Vergi Avantajı

Hükümetin KDV ve Tapu Harcı indiriminin ardından Ziraat bankası öncülüğünde konut kampanyasıyla faizleri yüzde 1'e düşürecek olması sektöre canlılık katacak. Kredi ile alınan 300 bin TL'lik evde 78 bin TL faiz, tapu harcı ve KDV masrafı düşüyor.

A+A-

Konut kredi faizleri 8.5 yılın zirvesine çıktı. Bu sebeple 81 ilde krediyle ev alımları düştü. Mart itibarıyla bu azalış yüzde 35 olarak tespit edildi. Konut sektöründe yaşanan bu durgunluğu aşmak için dün hükümet, Ziraat Bankası öncülüğünde bir kampanya başlatılacağını açıkladı.

VERGİLER İNMİŞTİ

Konut sektörünü rahatlatmak için ilk adım hafta sonu atıldı. Böylece; konuta satışından alınan yüzde 18’lik Katma Değer Vergisi (KDV), yüzde 8’e indirildi. İkinci adım ise tapu harcıyla ilgiliydi. Alıcı ve satıcının ayrı ayrı yüzde 2 olarak ödediği harç, yüzde 1.5’e çekildi. Böylece 300 bin TL'lik bir evde vatandaş 26 bin lira kâra geçmişti.

konut-kredisi-faizleri.jpg

FAİZ HAMLESİ GELDİ 

Dün kredi faizlerinin de aşağı çekileceği açıklandı. Şu anda piyasada kredi faizleri ortalama yüzde 1.25 seviyelerinde. Bu oran, bankaların yapacağı kampanya ile yüzde 1’e çekilmiş olacak. Bu yönde benzer bir adım 15 Temmuz hain darbe girişiminden sonra atıldı. Vergi indirimlerinin ardından faiz indirimiyle vatandaşın ev alma maliyeti daha da düşmüş olacak.

300 BİN TL'LİK EVDE 78 BİNLİK AVANTAJ

Konut kredisi en fazla, evin değerinin yüzde 80’i kadar çekiliyor. 300 bin TL'lik bir ev alındığını düşünelim. Bu durumda 240 bin TL kredi çekilecek. Faiz yüzde 1.25’ten yüzde 1’e inince toplam kredi maliyeti 52 bin TL düşecek. KDV ve tapu harcındaki indirimle birlikte cepte kalacak para 78 bin TL'yi bulacak.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.