Urla'daki Arazi İçin Bakanlık ve Büyükşehir Arasında Yetki Tartışması

Urla'daki Arazi İçin Bakanlık ve Büyükşehir Arasında Yetki Tartışması

Urla Yağcılar Köyü'nde bulunan ve imara açılan arazinin planları mahkeme tarafından iptal edildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi ise tarım arazisi olarak yeni imar çıkardı. Bakanlık ise sit alanı yetkisinin kendilerinde olduğunu ifade etti.

A+A-

İzmir’in Urla İlçesi Yağcılar Köyü sınırlarında yer alan Altınköy Sitesi’nin üst bölgesinde geniş zeytin arazilerini kapsayan bölgede yapılan imar plan çalışmaları nedeniyle başlayan tartışmalı süreç devam ediyor. Şehir Plancıları Odası’nın açtığı dava sonrası “tarım alanı” statüsünü geri kazanan bölge ile ilgili hukuki süreç Danıştay’da sonuçlanmıştı. Arazileri imara açacak plan değişikliğinin iptali sonrasında İzmir Büyükşehir Belediyesi meclis toplantısında karar almıştı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bölgenin imar planlarında “sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı” olduğunun altını çizerken mahkeme kararının kendilerine iletilmediğini belirtti. Ayrıca bakanlık, bölgenin yapısal durumu itibariyle SİT alanında kaldığını, SİT alanlarında Cumhurbaşkanlığı kararnamesi uyarınca yetkinin kendilerinde olduğunu vurguladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Urla Belediyesi’nin aldığı mahkeme kararı sonrasındaki plan değişiklik kararlarının geçerli olmadığını dile getirdi. Yaklaşık 300 bin metrekare alanda villalar inşa edilmesine olanak tanıyan plan değişikliğini iptal edilen mahkeme kararının bakanlık kayıtlarında bulunmadığının da altı çizildi.

İSKENDER YUMLU ÇİFTLİĞİ

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu ile Urla Belediye Meclis eski Üyesi ve Belediye Başkan Aday Adayı Murat Gül’ün isimlerinin karıştırıldığı imar çalışmalarının yapıldığı bölgede farklı parseller bulunuyor. Geniş arazilerin tapu kayıtlarında Sanatçı Nilüfer’in babası Cemil Yumlu ve varisleri yer alıyor. Nilüfer’in üvey kardeşleri olan İskender Yumlu ve Dündar Yumlu’nun bölgede geniş arazileri bulunuyor. Kamuoyunda “İskender Yumlu Çiftliği” olarak da bilinen yerde zeytinler ve meyve bahçeleri görünüyor.

ŞİRKET KURULDU!

Araziye yönelik imar planları uygulamaları tamamlanmadan, yapılacak villa inşaatları için çalışmalar ve satış amacıyla bir de şirket kurulmuştu. Urla Yatırım A.Ş Altınköy Prestij Projesi kapsamında sunumlar ve videolar hazırlanmıştı. Tanıtım projesinde yapılacak 500 metrekare alandaki villanın 500 bin TL olduğu da duyurulmuştu. Toplam 390 adet yeni villanın yapımına olanak sağlayan plan çalışmasıyla birlikte birçok kişiye satış yapıldığı da dile getirildi. Resmi olarak planlar onaylanmadan yapılan satışlar noter aracılığıyla gerçekleştirilirken şirket kurulumunda ise farklı isimler yer almıştı.

Egedesonsöz’ün araştırmasına göre, Prestij Proje’nin çalışmalarını yürüteceği açıklanan Urla Yatırım A.Ş’nin Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne bağlı Ticaret Sicil Kayıtları’nda 19 Ağustos 2016 tarihinde kurulduğu görülüyor. Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı Bengi Hışır, Başkan Yardımcılığı’nı ise Mahmut Talat Kılıç yapıyor. Ege Toprakları Yatırım AŞ, Urla Yapı AŞ, Urla Tarım AŞ gibi şirketlerde görev yapan Hışır’ın İstanbul merkezli Cihan İnşaat Satış ve Pazarlama Koordinatörü olarak çeşitli projelerle ilgili yaptığı açıklamalar dikkat çekiyor. Tulip Otelcilik Şirketi’nin ortakları arasında bulunan Mahmut Talat Kılıç ise tıpkı Hışır gibi İstanbul’da yaşıyor. Fakat Urla Altınköy’deki geniş araziler için kurulan şirketin merkezi ise Urla Yelaltı Mahallesi olarak görünüyor.

Urla Yağcılar Mahallesi Ömer Ali Boğazı olarak bilinen bölgede yer alan tapunun “363-627 ve 628” nolu parsellerini kapsayan imar düzenlemesi tartışmalara neden olurken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Mehmet Ali Kahraman’ın imzasını taşıyan yeni yazı ile süreç farklı bir boyuta taşınmış oldu.

Kaynak: Egedesonsöz

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.