Türkiye'nin Kuzeyi Krediyle, Doğusu Nakitle Ev Satın Alıyor

Türkiye'nin Kuzeyi Krediyle, Doğusu Nakitle Ev Satın Alıyor

İpotekli konut satışlarının en fazla olduğu il Artvin ve Ardahan oldu. En az kredi kullanımı ise Doğu illerinde. Bingöl ve Muş'ta konut satışlarının yüzde 90'ından fazlası nakit olarak gerçekleşti.

A+A-

Yılın ilk 11 ayına ilişkin konut satış istatistiklerine göre, Türkiye genelinde satılan toplam konut sayısı 1 milyon 146 bini geçti. Kredi faizlerindeki yükselişlerin etkisiyle, özellikle senenin ilk yarısında ipotekli konut satışında ciddi düşüşler göze çarparken; Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu illeri bu düşüşten en az etkilenen kentler olarak ön plana çıktı.

TÜRKİYE GENELİNDE YÜZDE 24,6

Coldwell Banker olarak, TÜİK verileri üzerinden yaptıkları araştırmada Türkiye’de 81 kentin ipotekli konut satış oranlarını ortaya koyduklarını belirten Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Gökhan Taş, krediyle satış olarak da bilinen ipotekli konut satış oranının Türkiye genelinde yüzde 24,6 olarak yapıldığını belirtirken, “Türkiye haritasında doğuya doğru gittiğimizde bu oranın kademeli olarak düştüğünü; kuzey illerimizde ise bu oranın zirve yaptığını görüyoruz” diye konuştu.

ARTVİN VE ARDAHAN ZİRVEDE

İstatistiklere göre; Türkiye’de ipotekli konut satış oranının en yüksek olduğu şehrin yüzde 38,6’lık oranla Artvin olduğunu dile getiren Gökhan Taş, “Bir diğer deyişle, Artvin’de her 100 konutta 38’inin el değiştirmesi için banka kredisi kullanılmış durumda. Artvin’i, yüzde 34,9’luk oranla Ardahan takip ediyor. İlk 10’daki diğer şehirler ise Bilecik, Manisa, Adana, Denizli, Zonguldak, Ankara, Amasya ve Kırklareli olarak sıralanıyor” diye konuştu.

BİNGÖL, MUŞ, ŞIRNAK SON 3’TE

İpotekli konut satış oranının en düşük olduğu kentlerin ise  Doğu illeri olduğunu belirten Gökhan Taş şu şekilde devam etti: “Sıralamaya baktığımızda Türkiye’de kredili satış oranının en düşün olduğu ilin Bingöl olduğunu görüyoruz. Bingöl’deki konut satışının sadece yüzde 6’sında banka kredisi kullanılmış durumda. Muş’ta da benzer bir durum söz konusu. Bu ilimizde de oran sadece yüzde 8,2. Onu da sırasıyla Şırnak, Hakkari, Yalova, Bayburt, Şanlıurfa, Kilis, Konya ve Mardin takip ediyor.”

Son aylarda, bankaların konut kredisi oranlarını aşağı çektiğini; bunun yanı sıra Merkez Bankası’nın faiz indirimlerinin de gayrimenkul sektöründe ciddi bir rahatlama yarattığını belirten Gökhan Taş, yabancıya satıştaki hareketliliğin de etkisiyle, konut satışlarının sene sonunda geçtiğimiz yıla yakın seviyelerde gerçekleşmesini beklediklerini belirtti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.