TOKİ Arsa Fiyatlarını Frenledi!

TOKİ Arsa Fiyatlarını Frenledi!

TOKİ'nin 1 milyon adet imarlı arsayı satışa çıkarması sektördeki dengeleri de değiştirdi. Sektör uzmanları kamunun 1 milyon arsayı satışa çıkarması ile ar-talep dengesinin sağlandığını, bu yüzden arsa fiyatlarındaki artışların yavaşladığını ifade ediyor.

A+A-

Kamunun, dar gelirli vatandaşlar için satışa çıkardığı toplamda 1 milyon arsa, piyasayı etkiledi. Uygun fiyatlı arsa almak isteyenler, projeye başvurarak, kurada şansını denemek istediği için beklemeye geçti. Yaptıkları açıklamada arsa fiyat artış hızında gerileme olduğunu dile getiren sektör temsilcileri, bu proje ile arz talep dengesinin sağlanacağını söyledi.

Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemiyle beraber gayrimenkulde talepler de  değişti. Az katlı konut isteği arsaya olan ilgiyi de katladı. Bununla beraber konut fiyatında yaşanan fahiş artış sebebiyle, daha uygun fiyatla yatırım planlayanlar da arsa yatırımlarına yöneldi. Böylelikle arsa satışları hiç olmadığı kadar yükseldi. Söz konusu bu talep fiyat artışını da beraberinde getirince, birçok kişi için arsa sahibi olmak da zorlaştı. Bu dönemde Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesinin devreye alınması dar gelirliler için de umut oldu. 81 şehirde toplamda 1 milyon arsanın satışa çıkacağı duyuruldu. Projenin açıklanmasıyla beraber arsa piyasasında değişimler başladı.

AYLIK ARTIŞ YÜZDE 2’YE KADAR GERİLEDİ

Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre, çevrimiçi gayrimenkul platformu Emlakjet’in Genel Müdürü Tolga İdikat, kamunun devreye aldığı uygun fiyatlı konut, arsa ve işyeri projelerinden sonra tüketicilerin önemli bir bölümünün beklemeye geçtiğini dile getirdi. Proje açıklanmadan önce arsa fiyatlarında aylık yüzde 7 civarı fiyat artışı olduğuna değinen Tolga İdikat, son bir ayda bunun yüzde 2’ye gerilediğini kaydetti. Tolga İdikat, Fiyatlardaki artış durmasa da, artış oranlarının yavaşladığını gözlemlediklerini dile getirdi.

ARZ-TALEP DE DENGELENECEK

Teknoloji odaklı gayrimenkul değerleme platformu olan Endeksa’nın Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt de arsa fiyatlarındaki artışı aylık bazda masaya yatırdıklarında hızın yavaşladığını ama artışın devam ettiğini dile getirdi. Görkem Öğüt yaptığı açıklamada “Pandemi döneminde tedarik zincirinin bozulması sebebiyle küresel anlamda yaşanan artışları bir kenara koyarsak, Konut piyasasındaki hızlı fiyat artışları temelde arz talep dengesinin bozulmasından kaynaklandığını dile getirdi. Görkem Öğüt yaptığı açıklamada sosyal konut projesi uygun fiyatlı konut ve arsa projeleriyle bu arz talep dengesini iyileştirmeyi hedeflediğini kaydederek, 1 milyon konut amaçlı arsa projesi de arz talep dengesi açısından önemli olmakla beraber, belirli bir gelir seviyesini hedeflediği için etkisi orta alt gelir grubunda yüksek, orta üst segmentte ise sınırlı olacağinı dile getirdi. Gayrimenkul piyasasının güncel durumunu da göz önünde bulundurduklarında kısa vadede arsa fiyatlarında ciddi bir düşüş olmasını beklemediğini ama projenin uygulama alanı arttıkça arz talep dengesinin iyileşmesine katkı sağlayacağını düşündüğünü dile getirdi.

BAŞVURULAR BAŞLADI

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, arsa projesine başvurular Ziraat Bankası ve e-Devlet üzerinden gerçekleştiriliyor. 10 Ekim tarihinde süreç başlarken, yoğunluk yaşanmaması için ilk 6 gün TC numarasının son hanesine göre kademeli olarak başvuru aldı. 16 tarihi Ekim itibarıyla başvurular TC numalarına bakılmaksızın herkese açılmış oldu. Yine verilen detaylara göre, başvuru süreci sonrasında kura çekimi ile hak sahipleri belirlenmiş olacak. Söz konusu proje kapsamında müstakil ve hisseli olmak üzere iki çeşit arsa bulunuyor. Müstakillerin fiyatları 192 bin 500 TL'den, taksitleri 1.604 TL'den başlıyor. Hisseli arsalar 112 bin 500 TL'den başlayan fiyatlar ve 937 TL'den başlayan taksitlerle vatandaşlara sunuluyor. Yüzde 10 peşinat, 10 yıl vade ve faizsiz şekilde ödeme imkanı sağlanıyor. TOKİ arsa başvuruları 7 Kasım’da sona erecek.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.