Tapu Masraflarına 2024 Zammı!

Tapu Masraflarına 2024 Zammı!

Yeni yılda tapu ve konut vergi masraflarının artacak. Döner sermaye ücreti hesabında esas alınan ve her sene yeniden değerleme oranında artırılan gösterge 2024 itibarıyla 519 TL'den 822 TL'ye çıktı.

A+A-

Söz konusu bu bedel satıştan, ipoteğe tüm Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünce sunulan hizmeti etkiliyor. Örnek vermek gerekirse Sakarya’daki bir satış işleminden alınan döner sermaye ücreti 1297,5 TL'den 2 bin 55 TL'ye çıkmış oldu. 2023 yılı içerisinde döner sermaye hizmet bedeli tahsil edilip, herhangi bir sebeple sonuçlandırılamayan işlemlerle ilgili olarak, 31 Ocak 2024'e kadar müracaat edilmesi durumunda döner sermaye hizmet bedeli farkı tahsil edilmeden işlemler sonuçlandırılacak. Ayrıca 2024'te emlak vergileri de yüzde 29,23 oranında artırılarak hesaplanacak. Bu iki değişim nedeniyle tapu işlemlerinin masrafları da arttı.

Söz konusu tapu işleminin gerçekleştirildiği il ve ilçelerin yöresel katsayıların farklı olduğunu ve bu sebeple döner sermaye bedellerinin işlem türlerine ve şehirlere göre farklı alınıyor. Örneğin, bir adet taşınmazda satış ve ipotek tesisinin tek bir talepte yapılması durumunda; iki adet işlem ücreti, döner sermaye ücreti olarak tahsil ediliyor.


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.