Sit Alanlarında İmar Barışı Fırsatçılığı

Sit Alanlarında İmar Barışı Fırsatçılığı

İmar barışını ile UNESCO dünya mirası listesinde yer alan Kapadokya'da kaçak yapılaşma oranı arttı. İmar barışı fırsatçıları doğal sit olan bölgede yeni kaçak yapılar inşa etmeye başladı.

A+A-

60 milyon yılda oluşan ve birinci derece arkeolojik ve doğal sit olan, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Kapadokya’da imar barışını fırsat bilen kişiler kaçak yapılar inşa etmeye başladı. 

Kapadokya’da peribacalarında, mağaralarda kaçak yapılaşma hızla artıyor. Hürriyet, Aşk Vadisi, Güvercinlik, Çavuşin, Görkündere Vadisi’nde birçok otel, kafe, villa, ahır yapılarak tarih yok ediliyor.

Kapadokya imar affı kurbanı mı?

İmar barışının son durumunu özetleyen vatandaşlar, “İmar affıyla tarihi mağaralar ve vadilerde yapılan inşaat, büyütme tadilatı, iş makinelerinin sesleri, tarihin çığlıkları gibi kulaklarımızı tırmalıyor. Açıkçası Kapadokya imar affına kurban ediliyor!” diye konuşuyor. 

8 Haziran’da yürürlüğe giren yürürlik 1 Ocak 2018’den önce yapılmış olan imara aykırı yapıları kapsıyor. İmar barışını fırsat bilen vatandaşlar Ortahisar, Avanos, Ürgüp, Uçhisar ve Göreme'de yaklaşık 10 bin hektarlık alanda birçok yapı inşa etti. 

İmar barışı fırsatçıları

Çok sayıda otel, kafe, restoran ve konut sahibi Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne başvururak yapı kayıt belgesi aldı. Kaçak alanı olanlar ise yapı kayıt belgesinde alanı çok daha büyük göstererek, kaçak alanı iki-üç kat genişletti. Hazine arazisini işgal eden de oldu, sit alanına ahır, bağ evi yapan da. Hafriyatları ise Aşk Vadisi’ne, Kılıçlar Vadisi’ne döküldü.

Yetkililer iş başında

Yetkililer, İmar Yasası değişikliğinin fırsata çevirilmemesi gerektiğini belirterek, yanlış yorumlandığını vurguladı. İhbar geldiğinde gerekli işlemleri yaptıklarını, günlük olarak 4-5 kaçak inşaat tutanağı tuttuklarını anlatan yetkililer, “Çünkü Kapadokya yaşayan bir bölge. Peribacası oluşumu sürüyor. Kızılçukur Vadisi’nde küçük peribacaları vardır, bunlar milyonlarca yılda büyüyecek ve diğerleri gibi olacak” diye konuştu.

''Gerekeni yapıyoruz''

Ne gerekiyosa yapıldığını söyleyen Nevşehir Valisi İlhami Aktaş: “İmar barışını istismar edenlerle ilgili emniyet, jandarma, çevre ve şehircilik, milli parklar, kültür ve tabiat varlıkları koruma kurulumuz gerekli işlemleri yapıyor. Savcılıklara suç duyurusunda bulunuyoruz. Yıkımın belli prosedürleri var, bunları da belediyeler yürütüyor. Vatandaşın yapı kayıt belgesi alması oteli açabileceği anlamına gelmez. Bunun şartları var, incelemesi var. At çiftlikleri rahatsız edici olabilir ama burası güzel atlar ülkesi, vatandaş kendi arazisi üzerinde bunu yapıyor. ATV ve atlar, balonların kalkamadığı havalar için turistlere alternatif olarak sunuluyor” dedi.

''Yapı sahipleri başını belaya soktu''

İmar barışının 1 Ocak 2018 tarihi öncesindeki kaçak yapıları kapsadığını hatırlatan Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mustafa Solmaz ise şu şekilde konuştu: “Temmuzdan itibaren barışa aykırı olarak yapılan, 100’ü aşkın kaçak inşaat için suç duyurusunda bulunduk. Bunların yıkımı belediyelerin yetkisinde. Kâğıt üzerinde çok işlem yaptık. Bu yapı sahipleri başlarını büyük belaya soktular. Savcılıklarca ifadeye çağrılacaklar. Yapı kayıt belgesi aldılarsa bile iptal edilecek. Hem kültür varlıklarını tahrip etmekten 2 yıldan 5 yıla kadar hem de İmar Yasası’na aykırı davranmaktan, 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle haklarında iki ayrı suçtan dava açılacak. Belediyelerin bu kaçaklara, yıkımları için 1 ay süre tanımaları, ardından da onlar yıkmamışsa belediyenin yıkması gerekiyor.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.