Sıfır Konutlar İçin Tapu Harcında İade Var Mı, Nasıl Alınır?

Sıfır Konutlar İçin Tapu Harcında İade Var Mı, Nasıl Alınır?

Kentsel dönüşüm projelerini desteklemek amacı ile yapılan düzenlemelerden birinde de tapu harcı muafiyeti. Pek çok kişi kentsel dönüşüm tapu harcı muafiyeti hakkı olduğunu bilmediği için bu imkandan yararlanmıyor.

A+A-

Her geçen gün artan deprem riski nedeni ile kentsel dönüşüm şehirlerde daha da büyük önem kazanırken kentsel dönüşümün desteklenmesi amacı ile yeni önlemler alınmaya devam ediyor. 

Bu kapsamda alınan kararlardan biri de kentsel dönüşüm projesi olarak üretilen sıfır konutlar için sağlanan tapu harcı muafiyeti olmuştu. 

SIFIR KONUTLARDA TAPU HARCI MUAFİYETİ NEDİR, HANGİ KONUTLAR TAPU HARCINDAN MUAF?

Hatırlanacağı üzere 2018 yılında Resmi Gazete'de yayımlanan 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun’un 7’inci maddesindeki değişiklik ile tapu harcı muafiyeti getirilmişti.

 

Konu hakkında açıklamada bulunan Gayrimenkul Hukuku Uzmanı Avukat Mehmet Aslan, "Resmi Gazete'de yayınlanan değişiklikte dava açılmasına gerek kalmaksızın birtakım muafiyetler açıkça belirtildi.

 

Yeni düzenlemeyle riskli yapı veya riskli alan şerhi konulan taşınmazlar için bu şerh tarihinden sonraki ilk satışlarda, tapu alım satım harcını ödemeyecek" diyerek söz konusu kanun hakkında hatırlatma da bulunmuştu. 

Kentsel dönüşüm projesi kapsamında üretilen ve ilk kez satılan konut projeleri üzerinden sıfır konut alanlar için tapu harcı muafiyeti hakkı tanınmıştı. 

Bu kapsamda kentsel dönüşüm projesinden sıfır konut alan kişilere tapu harcı muafiyeti hakkı tanındı. Hem konutu alan kişi hem de konutu satan müteahhit için tapu harcı muafiyeti hakkı verilirken bu sayede yüzde 4 oranında indirim yapılmış oldu. 

400 bin liralık sıfır konut alan kişiler 16 bin lira tapu harcı yükünden kurtulmuş oldu. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.