Ofisini Konuta Dönüştürenler KDV İadesi Alabilir Mi?

Ofisini Konuta Dönüştürenler KDV İadesi Alabilir Mi?

Resmi Gazete'de yayınlanan kararla plan tadilatı verilerek ofisin konuta dönüştürülmesinin önü açıldı. Ofisler yüzde 18 üzerinden KDV'lendirilirken 150 metrekare altı dairelerde KDV yüzde 8. Peki ofisini konuta dönüştürenler KDV iadesi alabilir mi?

A+A-

Ofislerin konuta dönüşmesine izin veren düzenleme kapsamında; Uygulama imar planlarında ‘Ticaret Konut’ olarak belirlenip yapı ruhsatı bu şekilde düzenlenecek, 18.08.2022 tarihinden önce düzenlenmiş olacak. Ticaret+Konut toplamında konut kullanım oranı %80’igeçmeyecek ve son olarak 1/7/2023 tarihine kadar sonuçlanarak tadilat ruhsatı düzenlenecek.

Mali Müşavir Emre Özerçen, yeni uygulama ile birlikte işyerinden konuta dönüşen alanlar için tapuların konut olarak düzenleneceğini belirtti. Özerçen, “Yapı ruhsatlarında işyeri olarak geçen bağımsız bölümlerde KDV oranı %18. Eğer yapı ruhsatı temel alınırsa bağımsız bölümler ofisten konuta dönüşse dahi inşaat firmaları %18 oranında KDV hesaplayıp buna göre faturalarını düzenleyecekler. Fakat tadilat ruhsatı temel alınır ise kademeli KDV oranı devreye girecek ve net alanı 150 m2 altında ki konutlar için %8 KDV hesaplanacak. Böylelikle tapuda konut olarak gösterilen bağımsız bölümler için KDV iadesinin önü açılmış olacak” ifadelerini kullandı.

KDV İADESİ ALINABİLİR Mİ?

Emre Özerçen, KDV iadesi ile ilgili şu bilgileri verdi: “İnşaat sektöründe indirimli orana tabi konut üretimi yapan firmalar için indirim yolu ile giderilemeyen Katma Değer Vergisinin iade yolu ile geri alınmasının hem finansman hem de işletme sermayesinin kuvvetlendirmesi anlamında önemli ölçüde katkı sağladığı aşikar. Her ne kadar beklentimiz tadilat ruhsatının temel alınıp tapuları konut olarak çıkan bağımsız bölümler için kademeli KDV oranının hesaplanacağı yönünde olsa da idare tarafından konunun netleştirilmesi büyük önem arz etmektedir."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.