Müteahhitler Değerli Konut Vergisinden Muaf Mı?

Müteahhitler Değerli Konut Vergisinden Muaf Mı?

Değerli Konut vergisi düzenlemesine göre müteahhitlerin kayıtlarında bulunan sıfır konutlarla, yap-satçı müteahhitlerin kat karşılığı yaptığı ve satmadığı tüm konutlar değerli konut vergisinden muaf olacak.

A+A-

Değerli konut vergisi uygulama esasları belli oldu. Düzenlemeye göre, 2020 yılı bina vergi değeri 5 milyon 227 bin TL ve üzerinde konutu bulunanlar binde 3 ile binde 10 oranında değişen vergi ödeyecek. 

Tek konutu bulunanlar vergiden muaf sayılacak, birden fazla değerli konutu bulunanların ise değeri en düşük olanına muafiyet imkanı sunulacak. Müteahhitlerin kayıtlarında bulunan sıfır konutlarla yap-satçı müteahhitlerin kat karşılığı yaptığı ve satmadığı tüm konutlar vergiden muaf olacak. 

Vergi daireleri konutların değerini teyit için özel şirketlerden de bilgi isteyebilecek. Vergiler her yıl şubat ve ağustos aylarında iki taksitte ödenecek. 

RAKAMLAR GERİDE KALDI

Hazine ve Maliye Bakanlığı Değerli Konut Vergisi (DKV) Uygulama Tebliği'ni açıkladı. 

Mesken nitelikli taşınmazlardan değeri 5 milyon 227 bin lirayı aşan kısmı için binde 3, 10 milyon 455 bin liraya kadar olanlar, 7 milyon 841 bin lirası için 7 bin 842 lira, fazlası için binde 6, 10 milyon 455 bin liradan fazla olanlar, 10 milyon 455 bin lirası için 23 bin 526 lira, fazlası için binde 10 oranında DKV ödeyecek.

SATARSA ÖDEYECEK 

Tebliğe göre, arsa karşılığı inşaat işi yapan müteahhitler de kendilerine kalan ve satmadıkları, kullanmadıkları ya da kiraya vermedikleri değerli meskenler için konut sayısı kaç olursa olsun DKV ödemeyecekler. Müteahhit konutu satarsa, alan kişi bir sonraki yıl DKV'yi ödeyecek.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.