Konut Kredisi Faiz Oranları Düşmeye Devam Edecek mi?

Konut Kredisi Faiz Oranları Düşmeye Devam Edecek mi?

Bankaların konut kredisi faiz oranları son haftalarda sert şekilde geldi. Konut kredisi faiz oranları son bir buçuk senenin en düşük seviyesinde yer alıyor. Peki konut kredisi faiz oranları düşmeye devam eder mi?

A+A-

Geçtiğimiz yıl yaşanan kur krizi ile hızla artan konut kredisi faiz oranları ekonomide ve döviz kurunda dengelemenin sağlanması ile düşüşe geçti. 2019 Mart ayından itibaren konut kredisi faiz oranları kesintisiz olarak düşüşünü sürdürmeye devam ediyor.

Kur ve haftalık repo faizleri karşısında likiditeye erişimi maliyetleri artan bankalar Merkez Bankası’nın Para Politikası faizlerinde indirimlerinin başlaması ile azalan maliyetler karşısında hızla kredi faiz oranlarını aşağıya çekmeye başladı. TCMB’nin son üç toplantıda toplamda 1000 puan faiz indirimi yapması ile aynı süre zarfında bankaların konut kredisi faiz oranları ortalaması 53 baz puan gerileyerek %1.37’ye indi. 

Konut kredisi faizlerinin düşmesinde en büyük etken repo faizlerindeki sert gerileme ve kurdaki stabilizasyon oldu. Küresel politika faiz indirim trendi ve enflasyondaki sert düşüş ile geniş bir alandan faydalanan TCMB üç toplantıda para politikası faizlerini %24’ten %14’e çekti. Cumhurbaşkanı erdoğan faizlerdeki indirimin devam etmesini ve gelecek yıl içinde tek haneye düşmesi gerektiğini bildirdi. Fakat piyasalar ve ekonomistler Merkez Bankası’nın faiz indirimlerinde artık daha dar bir alanda olduğunu aktararak ve daha temkinli indirimlerin gelmesini bekliyor. 

Merkez Bankası’nın önümüzdeki ilk ve senenin son para politikası kurulu toplantısı 12 Aralık’ta gerçekleşecek. Toplantıdan beklenti Merkez Bankası’nın sembolik oranda faiz indirimine gitmesi yönünde. TCMB’nin sert bir şekilde faiz indirimi uygulaması halinde ise kırılgan hale gelecek Türk Lirası’nın yeni kur atakları direncinin düşeceği tahmin ediliyor. Bu risk karşısında repo faizlerinde büyük indirimler gelsede bankaların kur riski karşısında kredi faiz oranlarını indirmek için daha temkinli davranması tahmin ediliyor. 

KrediPazari.com’un araştırmalarına göre en uygun kampanyalı konut kredisi faiz oranı %0.95 seviyesinde. En düşük faizli tabela konut kredisi ise %0.98 düzeyinde yer alıyor. Yedi bankanın konut için kampanyalı faiz oranları %1’in altında yer alıyor. 

Konut Kredisi Hesaplama

Bankalardan 400.000 TL tutarda kredi için 10 yıl vadede konut kredisi hesaplama yapıldığında kredinin aylık ödemeleri 5.600 TL oluyor. Kredinin 120 ay vade sonunda masraflar dahil toplam geri ödemesi de 672.100 TL’ ye karşılık geliyor. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.