Konut Kredilerine Sigorta Düzenlemesi! Resmi Gazete'de Yayınlandı

Konut Kredilerine Sigorta Düzenlemesi! Resmi Gazete'de Yayınlandı

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, tüketici kredisi sözleşmeleri ile konut finansmanı sözleşmeleri, sigortalı ve sigortasız olarak hazırlanacak karşılaştırmalı ödeme planıyla teklif edilebilecek.

A+A-

Milyonlarca kişiyi ilgilendiren tüketici kredisi sözleşmeleri ile konut finansmanı sözleşmeleri yönetmeliklerinde değişikliğe gidildi. Bugünkü 31962 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre Tüketici kredisi sözleşmeleri ile konut finansmanı sözleşmeleri, sigortalı ve sigortasız şekilde hazırlanacak karşılaştırmalı ödeme planıyla teklif edilebilecek. Söz konusu uygulama 1 Ocak 20223 tarihinde başlayacak. 

KREDİ YÖNETMELİKLERİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILDI

Reuters'ın aktardığı son dakika detaylarına göre, tüketici kredisi sözleşmeleriyle konut finansmanı sözleşmeleri yönetmeliklerine "yan finansal ürün" başlığıyla tüketiciye sunulan her türlü ürün ya da hizmetle kredi bağlantılı sigorta hariç olmak üzere sigortayı tanımlayan bazı maddeler eklendi.

BİLGİYİ SUNMAK ZORUNDALAR

Bugünkü 31962 Sayılı Resmi Gazete'de yer alan bugünkü sayısında yayımlanan ve bazı düzenlemeler içeren yönetmeliklere göre, kredi verenler; tüketicinin talep ettiği kredi tutarı ve süresi esas alınarak hazırlanacak örnek ödeme planı ile sigortalı ve sigortasız kredi teklifleri sunulması durumunda her iki teklife ilişkin örnek ödeme planları, kredi taksit tutarlarının eşit olması durumunda örnek ödeme planı yerine taksit tutarı ve toplam geri ödeme tutarına ilişkin karşılaştırmalı bilgileri de sunmak zorunda olacak.

AÇIK TALEPSİZ SİGORTA DA YAPTIRILMAYACAK

Konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre, tüketicinin yazılı olarak ya da kalıcı veri saklayıcısı ile açık talebi olmaksızın kredi bağlantılı sigorta da yaptırılamayacak. Söz konusu yönetmelikte yer alan detaylara göre, kredi veren, kredi bağlantılı sigorta içermeyen bir sözleşmeyi de tüketiciye teklif etmek koşuluyla kredi bağlantılı sigorta yaptırılmasını içeren bir kredi sözleşmesini de tüketicilere sunabilecek.

Söz konusu yönetmeliğe göre, tüketicinin istediği sigorta şirketinden sağladığı, kredi tutarı ve süresi ile uyumlu, dain-i mürtehini kredi veren olan sigorta poliçesi, tüketiciye önerilen kredinin koşullarında değişikliğe neden olmaksızın kredi veren tarafından kabul edilmek zorunda olacak.

SATIN ALMA ŞARTINA BAĞLANMAYACAK

Yine aktarılan detaylara göre, tüketici kredisi sözleşmesi, kredi ile ilgili olanlar hariç yan finansal ürün ve hizmetlerin satın alınması şartına da bağlanamayacak.

Kredi bağlantılı sigortanın kredi konusu ile uyumlu olması da zorunlu tutuldu. Krediye ilişkin aynı teminatı içeren birden çok sigorta ve kredi tutarını aşan sigorta da yapılamayacak.

Pek çok kişiyi ilgilendiren düzenlemeye göre, belirsiz süreli tüketici kredilerinde akdi faiz oranının düşürülmesi halinde bu değişiklik, bildirimin yapıldığı döneme ilişkin son ödeme tarihinden itibaren hüküm ifade edecek.

Tüketici kredisi sözleşmeleri yönetmeliğinin; 14 gün içerisinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin tüketici kredisi sözleşmesinden cayma hakkına ilişkin maddesindeki düzenlemeye göre, cayma hakkı süresi içerisinde kredi borcunun tamamının erken ödenmesi durumunda bildirim aranmaksızın bu madde hükümleri de uygulanacak.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.