Konut Alım Satımında Bu Tarihe Dikkat!

Konut Alım Satımında Bu Tarihe Dikkat!

Enerji Kimlik Belgesi sorunluluğu 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren başlıyor.Enerji Kimlik Belgesi olmayan binalarda konut alım, satım hatta kiralaması yapılamayacak.

A+A-

Türkiye’deki 9 milyon yapının  yılsonuna kadar ‘Enerji Kimlik Belgesi’ (EKB) alması gerekli. Fakat şu ana kadar yalnızca 936 bin 726 bina enerji kimlik belgesi aldı ve zaman daralıyor. Enerji Kimlik Belgesi olmayan binalarda 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren alım, satım ve kiralama işlemleri yapılamayacak. Belgesi olmayan yeni binalar ise ruhsat alamayacak.

'İndirimli teklif'

Belge almak için son 37 güne girilmesiyle firmalar da harekete geçti. Birçok firma binalara broşür dağıtarak hem son tarihi hatırlatıyor hem de ‘indirimli’ olduğunu iddia ettikleri fiyatlar veriyor. Fakat fiyatları birkaç firma ile karşılaştırın, son günlere girilmesini fırsat bilen firmalar yüksek fiyat çekebilir. Ayrıca firmanın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan yetkili olup olmadığını da mutlaka öğrenin.

Daire başı 50 lira

Peki, enerji kimlik belgesi almanın maliyeti nedir? Fiyat, binanın toplam inşaat alanı, binadaki daire sayısı, toplu konutlardaki bina adedi ve mimari açıdan benzerliğe göre farklılık gösteriyor. Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği’nin (İZODER) verdiği rakamlara göre, konut binalarında belge almanın maliyeti, daire başına 50-100 lira arasında farklılık gösteriyor. Ticari yapılarda ise maliyet metrekare başına 30-40 kuruş ile 1 TL arasında.

Girişe asın

Enerji Kimlik Belgesi’nin bir nüshası bina sahibi ve yöneticisince muhafaza edilir, bir nüshası da bina girişinde rahatlıkla görülebilecek bir yerde asılı olarak kalır.

7 kategorisi var


Enerji Kimlik Belgesi ile yapılar A’dan G’ye kadar sınıflandırılıyor. A sınıfı en verimli seviyeyi belirtirken, G sınıfı da en düşük verimli seviyeyi ifade ediyor.

Yalıtım zorunlu mu

Kamuoyunda Enerji Kimlik Belgesi denilince 'ısı yalıtımı yapılması da zorunlu' gibi bir algı bulunuyor. Fakat mevcut binalarda böyle bir zorunluluk bulunmuyor. Mevcut binalar A sınıfından G sınıfına kadar bütün sonuçları elde edebilir, yalıtım yaptırmak şart değil. Fakat yaptırılmasında fayda var. Yalıtım yapılması binanın enerji tasarrufunu artırıp, doğalgaz faturasını yarı yarıya indirebilir. Mevcut binaların yalıtım yenilenmesi denildiğinde, daire başına 7-9 bin TL arasında maliyet var. Mantolomanın (dış cephe) ortalama metrekaresi ise 120-150 TL arasında farklılık gösteriyor.

Nasıl alınır?

Enerji Kimlik Belgesi, bu belgeyi vermeye yetkili kuruluş tarafından hazırlanıyor. Enerji Kimlik Belgesi’ndeki bilgilerden ve bu bilgilerin doğruluğundan, düzenleyen kuruluş sorumlu oluyor. Belge almak için mimari proje, ısı yalıtım raporu, mekanik proje, elektrik projesi ve yapı ruhsatı gerekli.

Yeni binaya C sınıfı şart

Mevcut binalarda ısı yalıtımı şart değil fakat yeni yapılacak veya yapılmakta olan binaların enerji kimlik belgesi sınıfı en düşük C sınıfında olması gerekli. Yani bina inşa edilirken ısı yalıtımı standartlarına uygun olarak tasarlanması gerekli. C sınıfından daha düşük seviyede çıkan yeni yapılar ise ruhsat alamıyor.

En çok konutta tüketiliyor

Türkiye’nin kullandığı enerjinin yüzde 70’lik kısmını milyarlarca dolar ödeyerek ithal ettiğini belirten İZODER Başkanı Levent Pelesen, “Şu anda binalar, sanayiden daha fazla enerji tüketiyor. Binalar yüzde 32, sanayi yüzde 30 seviyesinde” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.