Karabağlar'da 80 Hektarlık Üniversite Alanında İmar Düzenlemesi

Karabağlar'da 80 Hektarlık Üniversite Alanında İmar Düzenlemesi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TOKİ'nin mülkiyetinde bulunan Karabağlar Uzundere'deki 80 hektarlık üniversite alanı imar planında bazı düzenlemeler yaparak yeniden askıya çıkarıldı.

A+A-

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Karabağlar Belediyesi’ni karşı karşıya getiren Uzundere’deki üniversite alanı planlarında yeni bir gelişme yaşandı. Bakanlık, TOKİ’ye devredilen maliye hazinesine ilişkin yaptığı planları tekrar değiştirdi. Yeni planlama birkaç küçük değişiklikle tekrar kamuoyuna duyuruldu.

Mülkiyeti hazineye ait, imarı olmayan, bir bölümü orman sınırında kalan 80 hektarlık alan geçtiğimiz yıllarda TOKİ’ye devredildi.

TOKİ bu alanı İzmir Demokrasi Üniversitesi kampüsü olarak planladı. 80 hektarlık alanın üniversite ve konut imarına izin veren planlar geçtiğimiz aylarda onaylandı. 

TOKİ’ye devredilen yaklaşık 80 hektarlık alanın 35 hektarı ‘gelişme konut alanı’ ilan edildi. İki farklı konut tipinin yapılacağı belirtilen alanlarda ise 5-6 katlı olmak koşuluyla yeni binalar dikilmesinin önü açıldı. Ayrıca planlamaya, cami, ticaret alanı, ilk okul alanı, sosyal tesis, yurt, özel yurt, park ve rekreasyon alanları tanımlamaları da getirildi.

karabaglar-universite.jpg

ÜST MAHKEMENİN KARARI BEKLENİYOR

Alanın konut imarına açılmasına itiraz eden Karabağlar Belediyesi, TOKİ’ye devredilen ve bakanlığın plan yaptığı yerdeki düzenlemenin iptali için İzmir 6. İdare Mahkemesi’ne başvuru yaptı. Başvuruda, konut imarına karşı olunduğu belirtilirken arazinin tamamının üniversiteye ayrılması gerektiğinin altı çizildi. Yine ulaşım ve yollar açısından sorun yaratacak olan konutların hemen yakınında bulunan Uzundere Köyü’nü de olumsuz etkileyeceğine vurgu yapıldı. Belediye, bakanlığın yaptığı düzenlemenin iptalini istedi. İdare Mahkemesi, belediyenin “yürütmenin durdurulması” talebini ise ret etti. Bunun üzerine Karabağlar Belediyesi, bir üst mahkemeye giderek 6. İdare Mahkemesi’nin aldığı ret kararının iptalini istedi. Üst mahkeme ise Karabağlar Belediyesi’ni haklı buldu. İdare mahkemesinin “yürütmenin durdurulması talebinin reddi” kararını bozarak kaldırdı. Gerektiğinde bilirkişi incelemesi ve dosya analizi yapma hakkı bulunan bölge idare mahkemesi henüz yeni bir karar vermedi.

İMAR PLANLARI YENİLENDİ

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı imar planlarında bazı ufak değişiklikler yaparak yeniden askıya çıkardı. Düzenlemede, konut ve üniversite alanlarının büyüklüğüne hiç dokunulmazken sadece ticaret alanlarında düşük oranda düzenlemeye gidildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.