İzmir'de 2 Milyon Konut Yapacak İmarlı Parselimiz Var!

İzmir'de 2 Milyon Konut Yapacak İmarlı Parselimiz Var!

Kentsel dönüşümde 30 emsal artışı hakkında konuşan Narlıdere belediye başkanı Ali Engin, "Tüm parsellere emsal artışı verilmesini doğru bulmuyorum. Yapılaşmayan parsellerden dolayı 2 milyon konut yapacak imarlı alanımız var" dedi.

A+A-

Bütün imar parsellerine yönelik artışı parsel bazında yüzde 20, ada bazında yüzde 30 yapıldığında şehrin bütün nüfusunu yüzde 30 arttırmış olacağını belirten Ali Engin konuyla ilgili olarak şu ifadelere yer verdi, "Ben bunu doğru bulmuyorum. Tamamına yönelik bir çalışmayı doğru bulmuyorum. Diyelim ki; yan yana binalar var, bütün ilçelerde yüzde 70 – 80’i de böyle zaten. İmar yönetmeliği var elimizde, arka bahçeye çekme, ön bahçe çekme vs her şeyi tamamlanmışsa bu binayı büyüteceğiniz bir alan yok. Siz ne yapacaksanız, üzerine bir kat ekleyeceksiniz. Yüzde 20’yi kat vererek yapacaksınız. Bu gelecek için yeni sorunlar çıkarabilir. Depremde hasarı tespit edilmiş binalar için yapılmasını anlayabilirim ama imar kanununu ve yönetmelikleri dikkate alarak daha fazlasını yapamazsınız. Biz hukuk devletinde yaşıyoruz. Çıkıp ‘imarı artıralım çünkü biz yoksuluz, daha fazla daire alalım çünkü biz çok kardeşiz’ demek doğru değil. Bu parametrelerle şehir yönetilmez" dedi.

İMAR ARTIŞI KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ FİNANSE ETMEYECEK

Engin konuşmasını şu şekilde sürdürdü "Ben bir müteahhit olarak söylüyorum. Bugün nasıl şehrin yüzde 70’i gecekondu ise, 30 – 40 yıl sonra bu defa bu nedenlerden, bu günlük düşünmeden dolayı şehir yaşanmayacak hale gelir. Yeniden yaşayacak başka yerler ararız. Yanlış yerleşmeye başlarız. Bunların tek çözümü şu, vatandaş konutlarını yenileyecek, devlet uzun vadeli düşük faizli para verecek. İmar artışı bunu finanse etmeyecek. Vatandaş ve devlet finanse edecek.”

2 MİLYON KONUT YAPACAK İMARLI PARSELİMİZ VAR

Deprem sonrasında kayıtlara “hafif-az hasarlı” olarak geçen binaların aslında hiç hasar almamış, oturulabilir halde demek olduğunu anlatan Engin, “Bugünkü altyapıyla yüzde 30 arttırmak demek, mevcut binaları, parselleri en az bir milyon kişi arttırmak demek. Zaten yapılaşmayan parsellerden dolayı yaklaşık bugün yapsanız 2 – 3 milyonluk yapı stoğumuz var. Bugün yapsanız; 2 milyon daha konut yapılacak parsel var İzmir’de. İmarlı, ve boş durumdadır. Onların elinden hakkını alamazsınız kanunen. Mülkiyet sorunu ya da yatırım için bekliyor. Bekliyor ve hiç yapılamamış. Bunlar da düşünülerek işlemler yapılmalıdır” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.