Çeşme Projesi Bir Kez Daha Davalık Oldu

Çeşme Projesi Bir Kez Daha Davalık Oldu

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü tarafından İzmir’in Çeşme Yarımadası’nda 9 bin 574 hektarlık bölgede hayata geçirilmesi planlanan proje bir kez daha davalık oldu.

A+A-

Cumhurbaşkanı kararnamesi ile ilan edilen “Çeşme Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi” planlama süreci devam ediyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan 1/5000 Ölçekli Nazım İmar ve 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planları ile ilgili bakanlık geçtiğimiz aylarda kurumlardan görüş talep etmişti.

Planların önüne gittiği İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, İzmir İl Toprak Koruma Kurulu’nu toplamış ve kurul, Çeşme Projesi ile ilgili planlama sürecini ele almış ve toplantıda projenin geleceği ile ilgili bir önemli bir karara imza atılmıştı. Kurul, mir Büyükşehir Belediyesi ve TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası temsilcilerinin şerhlerine rağmen oy çokluğu ile bölgenin tarım alanı olmadığını belirterek planlama sürecine onay vermişti.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İl Toprak Koruma Kurulu’nun verdiği kararı yargıya taşıyarak iptalini istedi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de müdahil olduğu davada Çeşme Projesi kapsamında yapılacak yapıların bölgedeki tarım faaliyetlerine olası etkileri anlatıldı.

‘TARIMSAL BÜTÜNLÜK BOZULACAK’
Kararla ilgili açıklamada bulunan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Dr. Hakan Çakıcı “Toprak Koruma Kurulu’na 16 bin hektarlık alanın 4 bin hektarlık kısmı geldi. Bu alanın Tarım İl Müdürlüğü tarafından ‘marjinal tarım arazisi’ olarak tanımlanmış olmasına rağmen bu alanda yapılacak olan faaliyetler, çevreye ve ekosisteme zarar vereceği, çevredeki tarım alanlarını olumsuz etkileyeceği için karar çıktık.  Doğal olarak tarımsal bütünlüğün bozulması söz konusu. En büyük etkenlerden birisi de eko sistemi etkileyecek. Tarımsal ürünler kalite, tad, doku gibi özelliklerini sadece üzerinde yetiştiği topraktan ve çeşitten değil bulunduğu bölgenin ekosisteminden alır. O yüzden bu bölgedeki Sakız Enginarı, Çeşme Anasonu, Çeşme Sakızı marka olmuştur. Üstelik Çeşme Kavunu yakın zamanda coğrafi işaret aldı. Çeşme Projesi kapsamında yapılacak faaliyetler bölgenin ekosistemini bozacağından doğal olarak Urla, Karaburun’da ve Seferihisar’da yetişen ürünleri de etkileyecek. Ondan dolayı böyle bir dava sürecine gittik.” dedi.

PROJEDE NELER VAR? 
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü tarafından İzmir’in Çeşme Yarımadası’nda hayata geçirilmesi planlanan Çeşme Turizmini Koruma ve Geliştirme Kararı, Çeşme’nin Alaçatı ile Urla’nın Zeytineli bölgelerini içine alan 9 bin 574 hektarlık bölgede hayata geçirilmek isteniyor. Proje ile bölgedeki turizm sezonu 12 aya çıkarılması ve en az 100 bin kişiye istihdam sağlanması planlanıyor. 

Projede; 20 golf sahası, turnuvalara uygun spor alanları, termal turizm tesisleri, kongre, fuar ve etkinlik merkezi, kültür ve sanat merkezleri, tarım ve doğa turizmi alanları, Ege’nin en büyük müzesi, ekstrem spor alanları, film stüdyosu, turizm teknik meslek liseleri ve sağlık merkezi gibi tesisler yer alacak. Turizm tesisleri, denize sıfır olacak şekilde planlanmayacak ve sahilde geniş bir bant genel kullanıma açık olacak.

DANIŞTAY YÜRÜTMEYİ DURDURMAYI REDDETMİŞTİ
Çeşme Projesi’nin iptali talebiyle sivil toplum kuruluşları, meslek odaları ve hukukçuların açtığı davanın sonucunda Danıştay, bilirkişi incelemesi yapılmıştı. Açıklanan bilirkişi raporunda “Planlama ilkelerine ve kamu yaranına uygun olmadığı görüşüne varılmıştır” denildi ancak bilirkişi raporuna rağmen Danıştay 6’ıncı Dairesi yürütmeyi durdurma talebini reddine karar vermişti.

KAYNAK: EGEDESONSÖZ

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.