İstanbul Havalimanı Açıldı

İstanbul Havalimanı Açıldı

Türkiye'nin en büyük havalimanı olan 'İstanbul Havalimanı' törenle açıldı.

A+A-

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İstanbul'a yapılan yeni havalimanının adının 'İstanbul Havalimanı' olacağını açıkladı. İstanbul Havalimanı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ismini açıklamasının ardından dualarla açıldı.

50'NİN ÜZERİNDE ÜST DÜZEY KONUK KATILDI

Tamamlandığında dünyanın en büyük havalimanı olacak İstanbul Havalimanı'nın açılış törenine, vatandaşların yanı sıra dünyanın dört bir yanından 50'nin üzerinde üst düzey konuk katıldı.

BASIN MENSUPLARINDAN YOĞUN İLGİ

İstanbul'daki yeni havalimanının ilk etabının açılışına, ulusal ve uluslararası medya kuruluşları da ilgi gösterdi. Sabah saatlerinden itibaren yeni havalimanına gelen ulusal ve uluslararası medya kuruluşları, geniş haberci kadrosuyla açılışı takip etti. Gün boyunca yayınlar yapan basın kuruluşları, havalimanıyla ilgili yapım sürecini, açılışa ilişkin bilgileri izleyicilere aktardı.Basın mensupları, mimarisiyle büyük hayranlık uyandıran havalimanıyla ilgili röportajlar da yaptı.

100'ÜN ÜZERİNDE SAĞLIK ÇALIŞANI GÖREV YAPIYOR

Açılış için havalimanına gelen konukları, klasik Türk sanatlarındaki birçok desenden esinlenilerek ortaya çıkarılan, tasarımı modacı Ettore Bilotta'ya ait yeni üniformalarıyla THY'nin kabin memurları karşıladı. Yaklaşık 30 ambulansın konuşlandırıldığı havalimanında, 100'ün üzerinde sağlık çalışanı, 10 UMKE ekibi ve çok sayıda güvenlikçi görev yaptı.

TARİHİ AÇILIŞA BİRÇOK ÜLKE LİDERİ GELDİ

Türkiye'nin yanı sıra dünyanın önemli havalimanlarından biri olması beklenen yeni havalimanının açılışına birçok dünya lideri de katıldı. Arnavutluk Cumhurbaşkanı Ilir Meta, Katar Devleti Emiri Şeyh Tamim Bin Hamad Al-Thani, Kırgız Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sooronbay Jeenbekov, Kosova Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Makedonya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov, Moldova Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Igor Dodon, Pakistan İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Arif Alvi, Sırbistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Aleksandar Vui, Sudan Cumhurbaşkanı Feldmareşal Omar Hassan Ahmad Al Bashir, Bosna Hersek Başbakanı Denis Zvizdi, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Kongo Demokratik Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı ve Ulaştırma ve İletişimden Sorumlu Bakanı, Slovenya Başbakan Yardımcısı ve Altyapı Bakanı Alenka Bratuek, Gürcistan Dışişleri Bakanı David Zalkaliani, İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Moldova Cumhuriyeti Gagauz Özerk Yeri Başkanı Irina Vlah ve çok sayıda davetli tarihi ana şahitlik yaptı.

ERDOĞAN HAVALİMANINA İNİŞ YAPTI

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı taşıyan özel uçak "CAN", saat 16.25'te İstanbul'da açılışı yapılan havalimanına indi. Erdoğan'ı, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysalve diğer ilgililer karşıladı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN İLK BİLETİ ALDI

İstanbul'da yapılan yeni havalimanının açılışına katılan liderleri tek tek selamlayarak, aile fotoğrafı çektiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, THY bankosundan sembolik ilk bileti aldı. Program saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı'mızın okunmasıyla başladı.

BİNALİ YILDIRIM: YAPTIĞIMIZ ESERLERLE GURUR DUYUYORUZ

Programın açılış konuşmasını yapan TBMM Başkanı Binali Yıldırım, " Hürriyetimizi simgeleyen Cumhuriyet'in 95'inci yılını böylesine görkemli eserli kutlamanın onurunu yaşıyoruz. Bu büyük eserin tamamlanmasına liderlik eden Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyorum. Milletimizin adını medeniyet tarihine yazan bir eser meydana getirdiniz Sayın Cumhurbaşkanım. Bu harikulade eseri meydana getirmek için 42 ay bir süredir çalışan İGA Grubu'nu emeklerinden dolayı kutluyorum. Esasen bu eserin isimsiz kahramanları mimarlar, mühendisler ve gece gündüz demeden çalışan işçilerimizdir. En büyük tebriği asıl onlar hak ediyor. Çalışmaktan uslanmadık, eleştirilerden yılmadık. Hamdolsun bu günlere ulaştık. Hangi zorluklarla karşılaşırsak karşılaşalım yolumuza devam ettik, bugüne kadar bu anlayışla çalıştık. Bu günlere geldik. Aziz milletimize kazandırdığımız şehir hastaneleri, havalimanlarıyla gurur duyuyoruz. Attığımız her adımda Cumhuriyet'imizin temellerini sağlamlaştırıyoruz. Yeni havalimanımızın açılışı için buraya gelen tüm konuklara şükranlarımı sunuyor, yeni havalimanımızınhayırlara vesile olmasını diliyorum" dedi.

İGA BAŞKANI CENGİZ: HEDEFİMİZ 2026 YILINDA YOLCU SAYIMIZI 150 MİLYONA TAŞIMAKTIR

Binali Yıldırım'dan sonra konuşmasını gerçekleştiren İGA Başkanı Mehmet Cengiz, "Bugün burada dünyanın en büyük havalimanı olma yarışımız başlıyor. Bunu temin etmek için hedefimiz bu yıl 70 milyon olan yolcu sayımızı, 2026 yılında 150 milyona taşımaktır. İGA olarak her türlü profesyonel çalışmayı yapacağız. THY'nin de bugüne kadar gösterdiği başarılar pozitif duruşlardır. Cumhuriyet'imizin 100. yılında dünya liderliği konusunda iddialıyız. Bizlere desteklerini esirgemeyen tüm mülki idari amirlerimize, projemizin finansmanını yapan bankalara, teknik ve idari yöneticilerimize, çalışanlarımıza teker teker teşekkür ediyoruz. Bu başarı ve gurur hepimize aittir. Yeni havalimanımız hepimize hayırlı olsun" dedi.

BAKAN TURAN: 20 MİLYON YOLCUYA HİZMET VERECEK

Açılışta konuşan bir diğer isim olan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turan, "Dünyanın en büyük havalimanı bugün burada inşa etmenin gururunu yaşıyoruz. Kıtaları ve ülkeleri birbirine bağlayan dünyanın en büyük havalimanının bugün açılışını yapıyoruz. Bu tesiste 225 bin kişiye istihdam sağlanacak. Bu havalimanının bulunduğu alan atıl maden ocakları çukurlarıyla doluydu. Burayı güzel bir alana çevirmek başlı başına bir olaydı. Bununla yetinmeyen hayal edilemeyenleri yapan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan sayesinde bu zafer alanı oluştu. Yılda 90 milyon yolcuya tamamlandığında ise 200 milyon yolcuya hizmet verecek. 300'den fazla uçuş noktası ile en büyük havacılık merkezlerinden biri olacak. " dedi.

ERDOĞAN: YENİ HAVALİMANININ ADI İSTANBUL

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İstanbul'da yapılan yeni havalimanının adının 'İstanbul' olacağını açıkladı. Erdoğan'ın açılış konuşmasından satır başları:

"Dünyanın en büyükleri arasında yer alan İstanbul Yeni Havalimanımızın açılışını yurt dışından gelen kıymetli dostlarımızla birlikte yapıyoruz. Cumhuriyetimizin 95. kuruluş yıl dönümünü gururla kutluyoruz. Bugün Endonezya'da düşen uçakta ölenlere Allah'tan rahmet diliyor, tüm Endonezya halkının başı sağ olsun diyorum. Yeni havalimanımızın adını İstanbul verdik. Hava limanımızın ismi hayırlı olsun. Atatürk Havalimanı'mız millet bahçesi olarak halkımızın kullanımına açılacaktır. Atatürk Havalianı faaliyet verdiği alanlarda Atatürk Havalimanı ismi ile hizmet verecektir. Atatürk Havalimanı'nın kapalı alanlarını ülkemizin en büyük fuar alanı haline getireceğiz. Orası Atatürk Havalimanı, burası İstanbul Havalimanı olarak isimlendirilecektir.

"TÜM ETAPLARIN TAMAMLANMASI 2028 OLARAK ÖNGÖRÜLÜYOR"

Pek çok çevrenin bu projenin sonunun gelip gelmeyeceğini merak ettiğini biliyoruz. Buraları iyi bilirim. Buraların kömür sahası olduğu zamanları iyi bilirim. Burayı havalimanı olarak yapalım ama yetmez dedik. Kuzey Otoyolu ile ilgili olarak, devasa çukurları çevre düzenlemesi suretiyle güzel göller haline getireceğiz. Oralardan geçerken yeşili, gölleri görerek geçmek insanlara keyif verecektir. 2011'de yer belirlenip, inşaat başladığında bile tereddütler devam ediyordu. TV'de kendini beğenen birisi orası çöker diyor. Yumuşak arazi diyor. Bu teknolojinin olduğu yerde yumuşak arazi mi olur? Buraya çakılan kazıklardan haberin var mı? Finansından, inşaatına dünyada eşine az rastlanır bu eseri sizlerle birlikte açıyoruz. İlk etabı yılda 90 milyon yolcu kapasitesindedir. Bu kapasite tüm etaplar bitince 150 milyon hatta 200 milyona kadar çıkarılabilir.Tüm etapların tamamlanması 2028 olarak öngörülüyor.

"HER BİRİM SON TEKNOLOJİ İLE TASARLANDI"

Havalimanımızdaki her birim son teknolojiyle tasarlandı. Alternatifli ulaşım sağlanacaktır. Hava ulaşımı ve güvenliği konusunda da bu projeyle birçok yeniliğe imza atılacak. Devlete ödenecek kira 32,4 milyar ekonomik büyüklüğü ortaya çıkarıyor.

Bu projede herhangi bir hazine garantisi yoktur. Sembolik bir rakamı ifade eden, 12 yıla mahsus 342 milyon euro dış hat yolcu geliri garanti edilmiştir. Dünyada örnek olacak, yüz akı bir projedir. Bu dev projenin etütünden inşaatına katkısı olan, kamu kurumlarına, bankalara, taşeronlara, firmalara her şeyden öte işçiye teşekkür ediyorum. Coğrafi olarak ülkemiz özellikle de İstanbul hep stratejik konumda yer almıştır. İstanbul Havalimanı'nın devreye girmesiyle en önemli transi bölge haline geldik. Ülke olarak küresel ekonomilerin entegrasyonunda bu havalimanında daha da öteye taşıyoruz. Biz bu havalimanını sadece ülkemize değil, dünyaya büyük bir hizmet olarak görüyoruz. Burası geleceğin dünyasına hitap eden akıllı bir havalimanı olarak hizmet verecektir. Artık en önemli transfer noktası İstanbul olacağı için, kıtalar arasın uçuşların güzergahı da değişecektir. Türkiye geçtiğimiz 16 yılda eğitimden,sağlığa, sağlıktan ulaşıma her alanda büyük yol kat etmiştir. Ülkemizdeki havalimanlarının sayısı göree geldiğimizde 26'ydı. 30 ilave yaparak sayıyı 56'ya çıkardık. Projeleri devam edenler ilave edildiğinde rakam 64'e çıkacaktır

"TÜRKİYE MİLLİ GELİRİNE GÖRE DÜNYADA 13'ÜNCÜ SIRAYA YÜKSELMİŞTİR"

Türkiye milli gelirine göre dünyada 13'üncü sıraya yükselmiştir. Bunu milletimizle aramızda olan bağdan aldığımız feyz ile gerçekleştirdik. Hedeflerimize kararlılıkla yürümeye devam ediyoruz. Cumhuriyetimizin ilanının 95'inci yılında hizmete aldığımız bu eserle Cumhuriyetimizin temeli daha da güçlenmiştir. Milletimizin Cumhuriyet Bayramı'nı bir kez daha tebrik ediyorum. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere ülkemizin buraya gelmesinde emeği, kanı olan tüm kahramanlarımızı hasretle yad ediyorum.

Türkiye dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmaya kararlıdır. Ekonomideki yolculuğumuzu dostlarımızla sürdürme arzumuzu her seferinde söylüyoruz. Bize samimiyetle yaklaşan herkesle yol yürümeye hazırız. Gelin, hepimiz için müreffeh, güvenli, huzurlu bir dünyayı birlikte inşa edelim. Gelin, sevgiye, barışa çıkan kapıları birlikte açalım. Gelin, masumlara, çocuklara güzel bir dünyanın müjdesini hep birlikte verelim." dedi.

Erdoğan'ın konuşmasından sonra İstanbul Havalimanı dualarla açıldı. Açılış sırasında Türkiye'nin 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'de sahneye davet edildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.