İstanbul Boğazı'nda Kaçak Yapı Yapana Hapis Cezası Geliyor

İstanbul Boğazı'nda Kaçak Yapı Yapana Hapis Cezası Geliyor

Boğaziçi Kanunu taslağına göre Boğaziçi’nde ruhsat almadan inşa edilen yapılar yıkılacak. . Bu duruma neden olan yapı sahiplerine, projeye uygunluk raporu verenlere, müteahhit ve şantiye şeflerine de hapis cezası verilecek.

A+A-

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbul Boğazı’ndaki kaçak yapılaşmayla savaşmaya devam ediyor. Türkiye'den Sefa Bilgitekin'in haberine göre, Boğaziçi’nin silüetini daha düzgün bir hale getirebilmek için tıpkı Bodrum, Ayder ve Kapadokya’da olduğu gibi kaçak yapılarla etkin mücadele etmeyi planlayan bakanlık, ‘Boğaziçi imara açılıyor’ iddialarının aksine kaçak yapı yapana ve buna göz yumana para cezasından hapis cezasına kadar yaptırım uygulayacak.

500 BİN LİRAYA KADAR PARA CEZASI

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Boğaziçi Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasını öngören kanun teklifi taslağına göre İstanbul Boğaziçi’nde yapı ruhsatı alınmadan hayata geçirilen yapıların tamamı yıkılacak. Bu duruma sebep olan yapı sahiplerine, projeye uygunluk raporu verenlere, müteahhit ve şantiye şeflerine de 6 aya kadar hapis cezası verilecek. Tamamı ruhsatsız hayata geçirilen binalar 500 bin TL'den, ruhsatsız tadilat ve kat ilavesi yapılan binalar 200 bin TL'den, ruhsata aykırı yapılar da 50 bin TL'den az olmamak şartıyla, teknik usullere göre hesaplanarak on katı kadar para cezasına çarptırılacak.

GÖREVİ KÖTÜYE KULLANANA 3 YIL HAPİS

Kaçak yapıların projesine onay verenler ve şantiye şefleri 1 seneye kadar meslekten ihraç edilecek. Buna ek olarak ise binadaki aykırılık, harita plan ve projeyi yazanların hatalarından kaynaklanıyorsa bu kişilere de aynı ceza verilecek. İmar kanununa aykırı ruhsat verenler, müsaade edenler ve görevi kötüye kullananlar ise 3 seneye kadar hapis cezasına çarptırılacak.

DOĞAL YAPIYI BOZANLAR 1 YIL SÜRE

Boğaziçi’nin kıyı ve sahil şeridinde, doğal güzellikleri tahrip edenlere 1 seneye kadar hapis cezasının yanı sıra 500 bin TL'ye kadar para cezası verilecek. Bu kişiler ayrıca doğal yapıyı en geç 1 sene içerisinde aslına uygun duruma getirmekle yükümlü olacak. Şayet yapmazlarsa Boğaziçi Başkanlığı projeyi kendisi üstlenecek ve yapacağı masrafın iki katını bu kişilerden tahsil edecek.

TEHDİT EDEN YAPILAR YIKILACAK

Yapıldığı tarih itibarıyla mevzuata uygun olan fakat muhtemel bir afet tehlikesinde can ve mal emniyetini tehdit edebileceği mahkeme kararıyla tespit edilen binalar, belirli süre içerisinde gerekli önlemleri alması da zorunlu olacak. Yapılan tüm uyarılara rağmen bu yapılara takviye yapmayan ve yıkmayan yapı sahibine 50 bin TL para cezası verilecek.

BELGESİZ USTA ÇALIŞTIRAN YANDI

Diğer bir yandan, belgesiz usta çalıştıran yapı müteahhidine her usta için 10 bin TL para cezası verilecek. Boğaziçi’nin siluetini bozmaya yönelik kazı ve dolguyla kotlandırma yapanlar ve buna engel olmayıp tutanak düzenleyenler ise 300 bin TL'ye kadar para cezası ödemek zorunda kalacak. Diğer bir yandan yapı kullanma izni ve işletme iznine aykırı olarak gürültü, görüntü ve çevre kirliliğine yol açan yapıların sahiplerine yapılan uyarılara rağmen, verilen süre içerisinde söz konusu işlemleri düzeltmemeleri halinde yine 200 bin TL'ye kadar para cezası verilecek.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.