İnşaat Sektörünün Sorunlu Kredileri Yapılandırılacak Mı?

İnşaat Sektörünün Sorunlu Kredileri Yapılandırılacak Mı?

Satış yapamadığı için kredi borçlarını ödemekte zorlanan ve riskli kredi grubuna alınan inşaat şirketlerinin kredi borçlarının yapılandırılması finans sektörünün en önemli gündem maddesi.

A+A-

Bozulan ekonomik veriler konut satışlarını olumsuz etkilerken yaşanan düşüş müteahhitlerin nakit akışında da sıkıntıya neden olmuştu.

Yine kamuda tasarrufa gidilmesi ve hak ediş ödemelerinde yaşanan sıkıntılar da kamu müteahhitlerinin pek çoğunun kredi ödemelerinde sıkıntı yaşamasını kaçınılmaz bir hale geldi. 

Hükümet Bankalara Çağrıda Bulundu 

Yaşanan sorunlar nedeni ile hükümetin devreye girerek bankalara kredi yapılandırması konusunda uzlaşma çağrısı yaptığı iddia edildi. 

Bankalar hem inşaat hem de enerji şirketlerinin sorunlu kredilerini yapılandırmaya gidecekler. Bu şekilde hem bankalar bilançolarına büyük bir yük getiren sorunlu alacaklarından kurtulacak hem de konkordato ilan eden inşaat şirketleri kurtarılırken yeni konkordato ilanlarının da önüne geçilmiş olacak. 

Bankalar Sorunlu Alacaklarını Satıyor! 

Bankaların büyük bir bölümü sorunlu alacaklarını varlık şirketlerine satmayı tercih ederken bu alacaklar genelde bireysel kredi borçlarından oluşuyor. 

Küçük krediler için sorunlu alacaklarını varlık yönetim şirketlerine satan bankalar daha büyük krediler için ise beklemede kalmayı tercih ediyor. Yapılacak olan yapılandırma da ise en büyük orun kredi faiz oranı olarak öne çıkıyor. 

Ekonomi açısından da şu anda en büyük risklerden biri olarak kabul edilen takipteki alacaklar için yapılandırma kredi faiz oranı için bankalar mevcut kredi faiz oranlarını kullanmayı isterken zaten borçlarını ödemekte zorlanan şirketler ise bu kadar yüksek faiz oranları ile ödeyemeyecekleri borç yükü altına girmek istemiyor. 

Pek çok inşaat firması kredi kullanmış olduğu oran üzerinden yeniden kredilerinin yapılandırılmasını isterken bankalar ise daha yüksek faiz oranları ile kredi hesaplaması konusunda baskıcı bir tutum sergiliyor. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.