İnciraltı Planları Askıya Çıktı

İnciraltı Planları Askıya Çıktı

Mahkeme tarafından iptal edilen İnciraltı imar planları Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yeniden hazırlandı. Bakanlık İnciraltı'nın 1/100.000'lik planları onaylanarak askıya çıkarıldı.

A+A-

İzmir'de uzun yıllardır tartışmalara ve davalara neden olan İnciraltı planlama süreci ile ilgili hazırlanan 1/100 binlik planların detayları belli oldu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından askıya çıkarılan planlarda "Turizm Tesis Alanı" ve "Bölge Parkı / Büyük Kentsel Yeşil Alan" kullanımlarına ayrılan alanda çevre düzeni planı değişikliğine ilişkin detaylar yer aldı.

Açıklamada yer alan plan kararları şöyle: “İzmir İli, Balçova İlçesi, İnciraltı Mahallesi, İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği” ile “L18” numaralı paftada, derlenen coğrafi ve kurumsal eşiklere uygun olarak aşağıdaki plan değişikliği kararları üretilmiştir: - Yürürlükteki planda İzmir Kent Ormanı’na paralel bir (doğu-batı güzergahında) biçimde uzanan “Bölge Parkı / Büyük Kentsel Yeşil Alan”, Balçova İlçesi kentsel yerleşik alanı ile Kent Ormanı arasında geçişkenlik sağlayarak kentin orman ve deniz ile olan etkileşimini kuvvetlendirmek için kuzey-güney aksında yeniden tasarlanmıştır. o Yaklaşık 26,1 hektarlık yüzölçümü ile il bütününde İzmir’in en büyük yeşil alanlardan biri olacak olan bu yeşil alan güneyde İzmir-Çeşme Otoyolu üzerinden Balçova İlçesi kentsel yerleşik alanına ve İzmir Metro sistemi duraklarından “Çağdaş İstasyonu”na ulaşacak biçimde kurgulanmıştır.

iiiii.jpg

Yürürlükteki planda bulunan “Turizm Tesis Alanı” fonksiyonu; farklı kullanımların bir arada yer aldığı homojen bir kent yaratmak adına “Tercihli Kullanım Alanı” olarak güncellenmiştir. o İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’nın, 4.30. plan uygulama hükmünde: ”Turizm ve konut yapılaşmaları ile bunların tamamlayıcısı olan ticari faaliyetler ile sosyal ve teknik altyapının bir arada yapılmasının olanaklı kılındığı kullanım alanlarıdır.” şeklinde tariflendiği üzere “Tercihli Kullanım Alanı” olarak işaretlenen alanların, alt ölçekli planlarda coğrafi ve kurumsal eşikler doğrultusunda turizm-ticaret-konut fonksiyonları ve kentin ihtiyaç duyduğu açık ve yeşil alan, eğitim alanı, sağlık alanı, ibadet alanı gibi donatı alanları olarak saha bütününde dağıtılması ile İnciraltı çağdaş, sağlıklı ve yaşayan bir kent dokusuna kavuşacaktır.

“Tercihli Kullanım Alanı” olarak belirlenen alanlarda yürütülecek turizm ve ticaret faaliyetleri ile kente hizmet verecek donatı alanları sayesinde İnciraltı bir “Turizm Merkezi” olarak potansiyellerini gerçekleştirecek ve hem yerel halkın refah seviyesini yukarı çekecek hem de İzmir’de başta sağlık turizmi olmak üzere çeşitli turizm faaliyetlerini destekleyerek sosyoekonomik kazanımların önünü açacaktır.

Bütüncül ve kapsamlı bir kurgu kapsamında hazırlanan 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği’ni takiben gerçekleştirilecek olan alt ölçekli planlama çalışmaları ile, karma kullanımların, açık ve yeşil alanlar ile kentsel donatı alanlarının saha bütününde homojen bir biçimde dağıldığı, az katlı ve düşük yoğunluklu, yürüme-bisiklet ulaşımının önceliklendirildiği, sadece İnciraltı’nda ikamet edecek nüfusun sosyal ve teknik altyapı ihtiyaçlarını karşılamakla kalmayıp Balçova ve İzmir bütününe de hizmet edecek plan kararları üretilecektir. Bu bağlamda, alt ölçekli planlar ile belirlenecek karma kullanım kararları / yapılaşma koşulları doğrultusunda ilave nüfusun “İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı” ile belirlenmiş olan nüfus projeksiyonlarına uygunluğu esastır"

İNGEDER TEŞEKKÜR ETTİ

İNGEDER Başkanı Tayfun Karabulut açıklamasında, "İzmir’imize, İnciraltı’mıza hayırlı olsun. İnciraltı 100 binlik planları askıya çıkmıştır. İnşallah sırada 5000'lik ve 1000'lik revize planlarımızı bekliyoruz. İzmir 6. idare Mahkemesi’nde yürüyen davamızda da haklı sonucu almayı umut ediyoruz. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımıza ve Bakanımız Murat Kurum'a, süreci başından beri yürüten AK Parti İzmir milletvekili Mahmut Atilla Kaya’ya, planlamaya destek ve katkı koyan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’a ve Balçova Belediye Başkanı Onur Yiğit’e çok teşekkür ediyoruz" dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.