İlk Kez Ev Alacaklara Çifte Destek Geliyor: Vergi İndirimi ve Düşük Faiz

İlk Kez Ev Alacaklara Çifte Destek Geliyor: Vergi İndirimi ve Düşük Faiz

Devlet 2020 programına göre ilk kez ev sahibi olacaklara yeni destekler sunacak. Devlet yeni ev alacaklara vergi avantajı sunarken, bankalar da düşük oranlarla kredi kullandıracak.

A+A-

2020 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'ndan yapılan derlemelere göre, vergi ve makro ihtiyati düzenlemeler yoluyla üretken olmayan yatırımların cazibesi azaltılarak, tasarruflar verimli alanlarda olan yatırımlara yönlendirilecek.

Hazine ve Maliye ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ikinci ve sonraki konut alımlarında vergileme ve kredi kullanımına ilişkin düzenleme ve uygulamalar gözden geçirilecek. Bu kapsamda üretken olmayan yatırımların cazibesini azaltmak amacıyla 2. ve sonraki konut alımında uygulanan vergi istisnaları gözden geçirilecek, gerekli görülen istisnalar kaldırılacak. 

ÖZEL FAİZ ORANLARI 

Konut kredilerinde geçerli olan kredi değer oranı gibi parametrelerin ikinci ve sonraki konut alımlarında farklılaştırılmasına yönelik mevzuat çalışması yapılacak Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın da projelere vereceği desteklerle, hanehalkı tasarruflarının artırılmasını teminen borçlanarak harcama yerine harcama öncesinde tasarruf etme davranışı desteklenecek. Bunun için ilgili kurum ve kuruluşların işbirliğiyle vergisel teşviklerin uygulanabileceği potansiyel alanlar da tespit edilecek. 

TASARRUF HESAPLARI ÇEŞİTLENECEK

Bankalarla görüşülerek belirlenen alanlarda konut ve çeyiz hesaplarına benzer alternatif modeller oluşturulacak ve fizibilite çalışmaları gerçekleştirilecek. Söz konusu harcama kalemlerine ilişkin birikim hesaplarının çalışma sistematiğinin tasarlanmasını müteakip uygulanabilir vergisel teşvikler de belirlenecek. 

YATIRIMLARA E-DEVLET'TEN TAKİP

Finansal okuryazarlığın artırılması yoluyla, hanehalkı ve firmaların tasarruf yapma farkındalığı ve tasarrufların yönlendirileceği finansal araçlara yönelik bilgi düzeyi artırılmış olacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Türkiye Bankalar Birliği (TBB), Türkiye Katılım Bankaları Birliği tarafından (TKBB) bankacılık alanındaki bireysel finansal tasarruf araçlarının yönetiminin kolaylaştırılmasına katkı sağlamak için, başvuru sahibi vatandaşlara hangi bankalarda mevduat ve katılım fonu hesabının olduğu bilgisinin e-Devlet platformu üzerinden sunulması sağlanacak. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.