Hasankeyf'teki Mağara Otel Açılıyor

Hasankeyf'teki Mağara Otel Açılıyor

Batman'ın Hasankeyf ilçesindeki Üçyol Ekolojik Köy Projesi'nde yer alan 9 mağara turizme kazandırılacak. Yapımı devam eden Mağara otel yazın tamamlanarak hizmete açılacak.

A+A-

Batman'ın tarihi Hasankeyf ilçesindeki mağaraların turizme kazandırılması için başlatılan "Üçyol Ekolojik Köy Projesi"nde sona yaklaşıldı. Kaymakam Haluk Koç "Yaz ortası gibi butik mağara otelimizi hizmete sunacağız" şeklinde konuştu.

Projenin iyi bir şekilde ilerlediğinden bahseden Hasankeyf Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen, "Hasankeyf tarihte mağara şehirlerin başkenti olarak biliniyor. Bu proje tutarsa Hasankeyf'teki 6 bin mağara da bu şekilde projelendirilip kullanıma açılır" dedi.

Batman'ın tarihi ilçesi Hasankeyf'te çalışmaları devam eden 'mağara otel'in yaz ortasında hizmete açılması planlanıyor. Hasankeyf Kaymakamlığının, Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) ve İl Özel İdaresinin desteğiyle hayata geçirdiği "Üçyol Ekolojik Köy Projesi" kapsamında 9 mağaranın turizme kazandırılması için çalışmalar devam ediyor. 

Kapadokya'daki butik mağara otellerden örnek alınarak hazırlanan mağara otel, müşterilerine konaklamanın yanı sıra organik tarım, yürüyüş yolları hobi bahçesi imkanı sağlayacak. Otelin işletmesi Hasankeyf Kaymakamlığı ve İl Özel İdaresi tarafından yapılacak. Projenin bölgedeki girişimcilere benzer projeleri hayata geçirmeleri için örnek teşkil etmesi planlanıyor.

Hasankeyf Kaymakamı Haluk Koç, mağaraların otele dönüştürülmesinde tarihi hasar verilmeden bölgenin mimarisine zarar vermeyecek taşlar kullanıldığından bahsetti. Çalışmalarda sona gelinen mağara otelin Hasankeyf turizmine önemli katkı sunacağını belirten Koç, 9 mağaranın butik otele dönüştürülebilmesi için yaklaşık 3 milyon lira bütçe ayrıldığını söyledi.

Haluk Koç, "DİKA'nın finanse ettiği projede sona doğru yaklaşıyoruz. Tefrişatının yapılmasıyla umuyoruz ki yaz ortası gibi butik mağara otelimizi hizmete sunacağız. Turizme bu noktada yatılı olarak turistlere hizmet edecek yeni bir mekan da elde etmiş olacağız." şeklinde konuştu.

Hasankeyf'teki 6 bin mağara kullanıma açılabilir

Hasankeyf Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen ise ilçede 6 bin mağara olduğunu belirtti. Üçyol köyündeki 9 mağaranın turizme kazandırılmasının ardından girişimcilerin de mağara butik oteller hizmete açacağına inandığını ifade etti. 

Abdulvahap Kusen, 'Hasankeyf tarihte mağara şehirlerin başkenti olarak bilinir. Bu mağaraların büyük bir kısmı arkeolojik sit alanı kapsamında. Onun için bugüne kadar herhangi bir çalışma yapılamamış. Özellikle Kapadokya bölgesinde çok sayıda mağara butik oteller var. Bu proje tutarsa Hasankeyf'teki 6 bin mağara da bu şekilde projelendirilip kullanıma açılır.'

Kusen sözlerine, "Elbette tarihi değerleri koruyacağız ama içinde yaşayarak da koruma imkanımız var. Sadece kalede 3 bin mağaramız var, orası başlı başına bir kültürel değer. Mağaraların yanı sıra kaledeki taş yapılar da restore edilip kullanılırsa Hasankeyf turizmine büyük bir katkı sunmuş olacak. Bu nedenle proje ilk örneğidir." şeklinde devam etti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.