Halk Konut Projesinde İkinci Etap İçin İmzalar Atıldı

Halk Konut Projesinde İkinci Etap İçin İmzalar Atıldı

İzmir Depremi’nde yıkılan, yıkılacak ya da riskli kabul edilen binaların inşası için hayata geçirilen İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Halk Konut Projesi kapsamında ikinci etap için imzalar atıldı.

A+A-

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin depremzedeler için hayata geçirdiği ve Türkiye’de ilk kez uygulanacak olan Halk Konut projesi büyüyor. 30 Ekim depreminde hasar gören, yıkılan, yıkılacak olan ya da riskli yapı kabul edilen binaların yerine yeni bina yapmak için başlatılan Halk Konut projesi çerçevesinde ilk imzalar geçtiğimiz ay atılmıştı. Bayraklı ilçesinin Manavkuyu Mahallesi’ndeki Dilber Apartmanı sakinlerinin kurduğu Halk Konut 1 Yapı Kooperatifi ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin şirketleri EGEŞEHİR A.Ş. ve İZBETON A.Ş. ile Bayraklı Belediyesi şirketi BAYBEL A.Ş.’nin oluşturduğu ortak girişim arasında protokol imzalanmıştı.

İkinci imzalar ise deprem sonrası riskli olduğu için yıkılan Çiçek Hanım Apartmanı hak sahipleri ile atıldı. Proje kapsamında yıkılan Çiçek Hanım Apartmanı sakinleri tarafından kurulan yapı kooperatifin öncülüğünde 48 konut inşa edilecek. Bu konutlardan 40’ı hak sahiplerine verilecek. Emsal artışı ile sağlanan fazladan 8 konutla da inşaat maliyetleri karşılanacak. Büyükşehir Belediyesi şirketleri yüzde 1’lik bir kar oranı ile kooperatife müteahhitlik hizmetlerinde gereken desteği verecek.

Bayraklı’daki Halk Konut Bilgilendirme Ofisi’nin bahçesinde düzenlenen törene İZBETON Genel Müdürü Heval Savaş Kaya, Egeşehir AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onat Çetin, Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, büyükşehir bürokratları, CHP İlçe Başkanı Didem Gültekin,  İzmir Depremzedelerle Dayanışma Derneği Başkanı Haydar Özkan ve hak sahipleri katıldı. 

10 KOOPERATİF DAHA KURULACAK
Çiçek Hanım 2 Halk Yapı Kooperatifi Başkanı Cüneyt Yılmaz, Halk Konut projesinin uygulayıcıları olmanın gurur verici olduğunu belirterek “Halk konut modelinin ilk uygulayıcıları olmak çok önemli. Emeği geçenlere çok teşekkür ederiz. 11 kooperatif kuruldu 10 kooperatif daha kurulacak Çiçek Hanım Apartmanı Halk konut 2 Türkiye’ye örnek olacak yeni bir modelin ilk meyveleri umarım tüm Türkiye’ye örnek olur ve İzmir’imizin gururu olur. Bu süreçte depremin ilk gününden itibaren bizi yalnız bırakmayan Başta İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer olmak üzere Bayraklı Belediye Başkanımıza teşekkür ederiz.” dedi.

UMUTSUZLUĞA KAPILMADIK
İZDEDA Başkanı Haydar Özkan da “Burası güne bakanların günü gördüğü an. İkinci imzayı merakla bekledik. Umutsuzluğa kapılmadık. Herkese kanıtlamış olduk. Tunç Soyer ve Serdar Sandal’ın bize karşı bakış açıları vicdani duygular bizi buraya kadar getirdi. İmzaların devamı hızlı bir şekilde ilerleyecek. Bayraklı Belediyesinin ve başkanımız Serdar Sandal’ın çalışma azmini, düşüncelerini, bizim için çabalarını biliyor görüyoruz. Vatandaşla belediye arasındaki sorunları yaratanlar da binaların yönetim kadrosundaki yöneticiler ve müteahhitleri. Herkes işini yaptığı zaman belediyenin işini ne kadar hızlı çözdüğünü görebilirler. 23. ayda artık gülebiliyoruz. Buna da şükür” diye konuştu. 

İZDEDA EKİBİ ÇOK İYİ ÇALIŞIYOR
İZBETON Genel Müdürü Heval Savaş Kaya da şunları söyledi “Gurur verici bir tablo ile karşı karşıyayız. Gönül rahatlığı ile söyleyebilirim İZDEDA ekibi çok iyi çalışıyor. Bütün çabaları varları ile yokları ile mücadele ediyorlar. 30 Ekim 2020’den beri Tunç Başkanımız ve biz sizinleyiz. Mağduriyetlerinizi azaltmak için her zaman yanınızdayız. Bundan sonra da bütün gücümüzle yanınızda olmaya devam edeceğiz. Bugün Halk Konut 2’nin imzalarını atıyoruz yakında diğerleri de gelecektir. Tüm mağduriyetleri azaltmak için çalışıyoruz.”.

DİLBER APARTMANINDAN SONRA ÇİÇEK HANIM APARTMANI
İzmir Büyükşehir Belediyesi, İZBETON A.Ş., EgeŞehir A.Ş. ve Bayraklı Belediyesi iştiraki BAYBEL A.Ş.’nin güç birliği oluşturarak hayata geçirdiği Halk Konut projesi, İzmir’deki hasar gören, yıkılan, yıkılacak olan ya da riskli yapı kabul edilen binaların mevcut yapı yönetmeliklerine uygun olarak yeniden yapılması ve yurttaşların konut sahibi olmasını hedefliyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bayraklı Belediyesi, depremzedelerin kendi konutlarını yapabilmesi için vatandaşlara belediye güvencesi ve teknik yardım sunuyor. Halk Konut projesiyle, Dilber Apartmanı ve Çiçek Apartmanı gibi pek çok orta hasarlı bina için İzmirlilere destek olunması amaçlanıyor. Halk Konut Projesi’nde görev alan belediye şirketleri, yüzde 1 gibi sembolik bir kar oranı ile kooperatife müteahhitlik hizmetini karşılıksız veriyor. Toplam 10 etapta hayata geçirilmesi planlanan Halk Konut projesi kapsamında yaklaşık bin konut yapılması hedefleniyor.

Halk Konut projesiyle depremde orta hasarlı olduğu tespit edilen ve belediyeye başvuruda bulunan apartman sakinleri, Halk Konut 1 Yapı Kooperatifi’ni kurarak kendi yapacakları yeni binanın müteahhidi konumuna gelmişti. Bu sayede Dilber Apartmanı’nın sakinleri aynı zamanda kooperatif üyeleri olarak yeni yapılacak apartmanda hak sahibi olmuştu.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.