Güzelbahçe'de Sit Statüsü Değişen Arsaya Konut İmarı!

Güzelbahçe'de Sit Statüsü Değişen Arsaya Konut İmarı!

Güzelbahçe'de 38. grup sit alanı içerisinde yer alan 10.116 metrekarelik arsa, 2018 yılında yapılan düzenlemede 'Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı'ndan kaldı. Koruma Amaçlı hazırlanan imar planı ile konut kullanımına açıldı.

A+A-

İzmir'in Güzelbahçe ilçesi Çamlı mahallesi 2509 ada 8 parselde bulunan ve özel mülkiyette olan arsanın koruma amaçlı imar planı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanarak askıya çıkarıldı. 

1993 yılında hazırlanan imar planında konut alanı olarak belirlenen arsa daha sonra Yarımada bölgesini kapsayan 38. Bölge 3. derece doğal sit sınırları içerisinde kaldı. 2018 yılında sit alanları ile ilgili yapılan düzenleme söz konusu parsel “Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” na isabet etti. Arsa için  koruma amaçlı plan hazırlandı.

Onaylanan yeni plana göre 10.116 metrekarelik arsanın 8.050 metrekaresi konut olarak belirlendi.

Koruma Amaçlı İmar Planları hazırlanırken, bölgenin “Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” olmasından dolayı, düşük yoğunluklu ve 2 katlı Konut alanı yapılması uygun görüldü.

1993 planlarına göre Ayrık Nizam 2 katlı TAKS:0.15, KAKS:0.30 yapılaşma hakkına sahip “Konut Alanı” kullanımında bulunan arsanın yapılaşma hakkı aynı şekilde devam etti. Bu şekliyle 19 araçlık otopark alanı ilave edilmiş ve 703 m2 yeşil alan planlanmıştır. Teknik Altyapı alanları için ise 490 m2 alan ayrılmıştır.

ESKİDEN İMAR PLANI ONAYLANAN YERLER, KURUM GÖRÜŞLERİ ALINARAK ESKİ İMARINI KULLANABİLİR

İmar planını hazırlayan şehir plancısı Ali Boz haberimizle ilgili bir açıklama yaparak planlama süreci ile ilgili şu bilgilere yer verdi;

Söz konusu parselin sit alanı 1995 yılından beri hep 3. dereceydi. Yasa gereği de 3. Derece sit alanları sürdürülebilir koruma alanı olarak bakanlıkça tüm Türkiye'de ismi değiştirildi. Dolayısıyla sit alanı değişti imara açıldı sözü son derece yanlış bir bilgi. İkincisi parsel 1993 yılında imar planı onaylanan bir yer. Büyükşehir belediyesi ve Çevre şehircilik bakanlığı yasasında, eskiden imar planı onaylanmış parseller kurum görüşleri alarak eski imarını kullanabilir şeklinde plan hükmü vardır. Bu anayasal haktır. Eski imarı olan tüm parsellerin kullanması için çıkartılmış bir yasadır. Plan yapılırken İzmir Büyükşehir Belediyesi, Güzelbahçe Belediyesi ve tüm kurumlardan olumlu görüsü alınmıştır. Yasa gereği bu konumdaki parsellere imar vermemek suçtur. İşin özü bu şekildedir. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.