Gümüldür ve Özdere'de Mandalina Bahçelerini İmara Açan Planlar Büyükşehir'de Reddedildi

Gümüldür ve Özdere'de Mandalina Bahçelerini İmara Açan Planlar Büyükşehir'de Reddedildi

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Menderes Belediyesi tarafından hazırlanan Gümüldür ve Özdere’nin imar planlarını mandalina bahçelerinin imara açıldığı, K alanları belirlenmediği ve bazı kişilere ayrıcalık tanındığı gerekçesiyle reddetti

A+A-

İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar ve Bayındırlık Komisyonu Menderes Belediyesi tarafından hazırlanan imar planlarıyla ilgili önemli bir karar aldı. Büyükşehir’de, Millet İttifakı ve Cumhur İttifakı üyelerinden oluşan ihtisas komisyonu uzman ekibin kendilerine sunumunun ardından planları veto etti.

Menderes Belediyesi’nin 30 Ekim’de Bayraklı Manavkuyu gibi depremde yıkılan evlerin de bulunduğu Gümüldür-Özdere yerleşim alanına ilişkin hazırladığı planda mandalina bahçelerinin imara açıldığı ortaya çıktı. Hazırlanan üst ölçekli planlar ve uygulama imar planlarında yapılan incelemede Seferihisar-Kuşadası Yolu üzerinde bulunan özellikle ticaret alanları, kıyı kesimi ve yol kenarlarının konuta ve ticari kullanıma uygun hale getirildiği belirlendi.

1600 DÖNÜM İMARA AÇILIYOR

İhtisas komisyonunun toplantısına gelen Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar çalışmalarla ilgili soruların çoğunu yanıtsız bıraktı. Kayalar’a toplantıda 1600 dönüm alanın yeni planda neden imara açıldığı soruldu. Kayalar ise toplantıda, “Alan büyük değil” ifadelerini kullandı. Kayalar’ın toplantıda ayrıca, “Biz tarım alanlarını imara açmıyoruz. Buralarda mandalina bahçeleri var. O bölgelerde çalışma yapıldı” sözleri şaşkınlık yarattı. Kayalar’ın Türkiye’de en iyi satsuma cinsi mandalinalarının yetiştiği bölgelerle ilgili “tarım alanı değil” ifadeleri kafaları karıştırdı.

K ALANLARI YOK

İhtisas komisyonu toplantısında Menderes Belediyesi’nin “K alanı” düzenlemesini yapmaması da gündeme geldi. Belediye Başkanı Kayalar’a depremden sonra hasar gören ve yıkım kararı alınan 12 adet binaya kazanılmış hak tanıyan “korunacak bölge” kararını neden belediye meclisinden geçirip Büyükşehir’e göndermediği de soruldu. Başkan Kayalar’ın toplantıda tüm sorunları tek işlemde çözmeyi planladıklarını anlattığı öğrenildi. Böylece; deprem sonrası İzmir’in metropol tüm ilçelerinden gelen ve depremde mağdur olan vatandaşlara inşaat hakkı tanıyan düzenleme şansı da kaybedilmiş oldu.

ÖRTÜLÜ RANT MI?

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin planlama, imar ve teknik birimlerini şaşkına çeviren, komisyon üyelerinin tepkisine neden olan ilçe belediyesinin teklifiyle ilgili belediye meclisi de ihtisas komisyonunun kabul ettiği kararı onayladı. Büyükşehir, sorunu çözmek ve depremde mağdur olan vatandaşların haklarını korumak yerine yeni alanları imara açan planın üzerinde çalışılarak tekrar kendilerine gönderilmesini istedi. Onaylanan işlemde sadece ilçede şu anda yıkılan binalara ilişkin hak kaybı olmaması amacıyla imar düzenlemesine izin verilebildi.

Kaynak: Egedesonsöz

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.