Gayrimenkul Sahiplerini İlgilendiriyor: Ödediğiniz Parayı İade Alabilirsiniz!

Gayrimenkul Sahiplerini İlgilendiriyor: Ödediğiniz Parayı İade Alabilirsiniz!

2020 yılına dair emlak vergisi ödeme tarihi için geri sayım başladı. Emlak vergisiyle ilgili ödemelerde muafiyet devreye alındı. Emlak vergisi muafiyetinden faydalanabileceğinden habersiz olan vatandaşların çoğu vergilerini ödeyebiliyor.

A+A-

Emlak Vergisi taşınmaz mal varlığı için her yıl devlete ödeniyor. 1986'den beri belediyelerce verilen emlak vergisini taşınmaz sahipleri yıllık olarak ödemek zorunda. Emlak vergisi; bina vergisi ve arazi vergisi olarak ikiye ayrılıyor. Emlak vergisinin ödemesinde zorluk yaşanmaması için vatandaşlara iki taksit fırsatı sunuluyor. Takvim'de yer alan habere göre; Mart ayından başlatılan ilk taksit ödemeleri Haziran ayının başlamasıyla tamamalanacak. Emlak vergisinin ilk ödemesi Mart, Nisan ve Mayıs aylarını kapsayacak şekilde 3 ay süreyle ödenebilecek. Ancak vatandaşların belirlenen süre içerisinde emlak vergilerini ödememesi halinde  ise aylık 1.6 oranında faiz devreye alınacak.

EMLAK VERGİSİ İADESİ NASIL OLUR?

Birçok vatandaş emlak vergisinden muaf olduğu halde taşınmazlarıyla ilgili ödemelerini yapabiliyor. Bu kişilerin mağduriyetlerini gidermek amacıyla ise belirlenen sürede başvurularını iletmesi durumunda vergi iadesi yapılabiliyor.

Vergi Usul Kanunu kapsamında belirlenen emlak vergisi iadesi 5 yıllık süreyi kapsayacak şekilde yapılıyor. İlgili kanuna göre; emlak vergisi muafiyeti olmasına rağmen ödeme yapan kişilerin geriye dönük olarak 5 yıllık ödenen vergilerinin iade başvurusunu belediyeler üzerinden gerçekleştirmeleri gerekiyor.

Vergilerin ödendiği belediyeden gerçekleştirilen başvuru işlemi sırasında kişilerin yanında emlak vergisi iade dilekçesinin bulunması gerekiyor.

KİMLER EMLAK VERGİSİNDEN MUAFTIR?

Her taşınmazın konumu, büyüklüğü ve ikamet adresine göre emlak vergisi miktarı belirleniyor. Bu durumda adına kayıtlı ev, arsa, iş yeri, dükkan, tarla ve arazi gibi taşınmazı olan tüm vatandaşların genel olarak emlak vergisi ödeniyor. Ancak bazı durumlarda kişiler emlak vergisi ödemesinden muaf sayılıyor. Kişinin adına kayıtlı olan taşınmazın brüt alanının 200 metrekareden daha çok düşmesi ve kişinin adına başka herhangi bir taşınmazın kayıtlı olmaması durumunda emlak vergisi ödenmesi gerekmiyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan aldıkları maaş dışında başka bir geliri olmayan emekliler, engelliler, şehit ve gazi yakınları emlak vergisinden muaf tutuluyor. İşi olmayan kişiler ile ev hanımları emlak vergisinden alınamıyor.

EMLAK VERGİSİ NASIL SORGULANIR?

Kişilerin adına kayıtlı olan taşınmazlarıyla ilgili emlak vergisinin sorgulanmasında alternatif yöntemler sunuluyor.

Vatandaşlar taşınmazın kayıtlı olduğu belediyelere giderek kendilerine ait olan mülklerin emlak vergisine ilişkin bilgilerini öğrenebilirler.

Online sorgulama yapmak isteyenler için; ilçe belediyelerinin e-belediye sistemi devreye giriyor.

Hizmete entegre olan belediyeler için geçerli olmak üzere e-Devlet kapısı üzerinden de sorgulanabiliyor. e-Devlet kapısını kullanıp vatandaşların sorgulama yapabilmesi amacıyla ilgili belediyenin ödeme sayfasına girmeleri yeterli oluyor.

EMLAK VERGİSİ NEDİR?

Emlak Vergisi taşınmaz mal varlığı için her yıl ödeniyor. 1986 tarihinden beri belediyelerce verilen emlak vergisini taşınmaz sahipleri yıllık olarak ödeniyor. Emlak vergisi; bina vergisi ve arazi vergisi olarak ikiye ayrılıyor.

EMLAK VERGİSİ NEREYE ÖDENİR?

Emlak vergisini ödemek istediğiniz taşınmazın bulunduğu belediyeye başvurabilirsiniz. Emlak vergisini ödemek işlemini belediyeye gidebilirsiniz. Ödeme işlemini PTT ile havale ile ya da emlak vergisi mükellef numarasını kullanıp gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca E-Belediye sistemiyle ödemelerinizi tamamlayabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.