Gayrimenkul Değer Artış Vergisi Düşürülmeli!

Gayrimenkul Değer Artış Vergisi Düşürülmeli!

1 milyon liraya satın alınan bir daireyi 5 yıl içinde 4 milyona sattığınızda 3 milyonluk farktan dolayı 650 -700 bin liraya yakın gayrimenkul kazanç vergisi çıkıyor. İZEKO başkanı Güleroğlu "Gayrimenkul değer artış vergisinin düşürülmesi gerekiyor" dedi.

A+A-

Gayrimenkul alım satımında 31 Mayıs 2022’de çıkartılan yönetmelik sonrasında 1 Mart 2024 ile beyan dönemi başladı. Konut sektöründe alım satım işlemlerinde gelir vergisi beyanında 5 yıllık bir süre hesabı esas alınıyor.

İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, konuyla ilgili Egedesonsöz’e açıklamalarda bulundu.

VERGİ ORANI YÜZDE 25 İLE BAŞLAYIP YÜKSELİYOR

Gayrimenkul alışverişinde beyan kararının daha önceden alınan bir karar olduğunu anlatan Güleroğlu, “Uygulama sürecinde 31 Mayıs 2022’de bir yönetmelik çıkartıldı. Sizin ilan portallarında vermiş olduğunuz ilanlarınızı gerçek beyan olarak alıyor ve bununla ilgili bütün bilgileri çeker Gelir İdaresi Başkanı. Siz 5 yıl içinde dairenizi düşük değerden sattıysanız vermiş olduğunuz ilan değeriyle karşılaştırıp arasındaki farkı vergi olarak sizden alıyor. 5 yıl sonra satarsanız muafiyete uğruyorsunuz. Örneğin 1 milyona aldınız 2 sene sonra daireniz oldu 4 milyon 3 milyon karınız var. 3 milyonun yüzde 25’ten başlayan yukarı doğru çıkan vergisel boyutu var” ifadelerini kullandı.

VERGİ BARIŞI UYGULANSIN

Güleroğlu şöyle devam etti:

“Alım satım yapacaklar kesinlikle vergisel boyuta dikkat etmeliler. İlan portallarına girdikleri rakamlar neyse onlar ihbar kabul ediliyor ve o değerler üzerinden karşınıza geliyor. Mülkü olan kişiler kimlik doğrulamaları yaptılar, ilan doğrulamasında bu durum çakıştığı için bu durumda kişileri tespit edebiliyorlar. Yanlış beyanda bulunanlarda vergi kaçırmayla ilgili bir çalışma var. Önce size aradaki farkı vergi olarak ödetiyorlar sonra usulsüzlük cezası kesiyorlar varsa gelir beyanınızı alıyorlar. 1 milyon liralık daireyi 5 yıl içinde 4 milyona sattığınızda 3 milyonluk farkta hemen hemen 650 bin -700 bin liraya yakın vergi çıkıyor kazanç vergisi adı altında. Vergilerin düşürülmesi oranların yukarıya doğru çıkmasını daha rahat sağlar. Vergi oranlarında belli muafiyetler yapılmalı. Nasıl imar barışında uygulandı, vergi barışı da uygulansın geriye dönük işlemsiz. Herkes beyanlarını gerçek değere doğru çeker hükümetimiz de bununla ilgili bir bedel belirler. Bu şekilde bir çalışmayla herkes satışlar yapılmadan gerçek beyanını çeker ve alışverişte bu kadar büyük sıkıntı yaşanmaz”

EMLAK SEKTÖRÜ DURMA NOKTASINDA

Güleroğlu, konut sektöründe piyasanın durumunu, “Şu anda konut piyasasında yaklaşık 1 yıldır durağanlık var normal düzeyde ve şu anda alınacak durumda. Sektör şu anda durma noktasına geldi. Öncelikle bir istikrar olmalı. Sonuç itibarıyla konut kredi faiz oranları bugün 2,5 – 2,8 - 3,2 arasında. Konut faiz oranlarının düşürülmesi gerekir. Mevduat oranlarının da düşmesi gerekir ki piyasa bir hareketlilik görelim” şu sözlerle açıkladı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.