Foça'nın Koruma Amaçlı İmar Planlarını İlçe Belediyesi Hazırladı, Bakanlık Onayladı, Büyükşehir Dava Açtı

Foça'nın Koruma Amaçlı İmar Planlarını İlçe Belediyesi Hazırladı, Bakanlık Onayladı, Büyükşehir Dava Açtı

Foça'da 30 yıldır çözüm bekleyen imar sorunu Bakanlığın Koruma Amaçlı İmar Planlarının onaylanması ile çözülmüştü. Foça Belediyesi'nin hazırladığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın onayladığı planların iptali için İzmir Büyükşehir Belediyesi dava açtı.

A+A-

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Foça İlçesi, Özel Çevre Koruma Bölgesi, 1/5000 ölçekli Foça (Merkez) I. Etap Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı’nı tamamladı. Geçtiğimiz aylarda askıya çıkartılan plan bir aylık sürenin ardından itirazlar değerlendirilmek üzere askıdan indirildi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, tüm çalışmaları ve hazırlıkları Foça Belediyesi tarafından yapıldıktan sonra bakanlığa onaya gönderilen plana itiraz etti. Büyükşehir, İzmir 4. İdare Mahkemesi’ne açtığı davada söz konusu planların iptal edilmesini istedi.

İlk kez bir CHP’li belediyenin çalışmalarını tamamladığı bir imar planına karşı dava açan Büyükşehir Belediyesi gerekçelerini tek tek sıraladı.

Açılan davada; planı onama kurumu olan bakanlığın yalnızca üç adet itirazı değerlendirdiğine vurgu yapıldı. İmar planının, 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 1 ve 3. maddelerine uygun olmadığı da belirtilirken İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sunduğu kurum görüşüne uygun olmadığı ve görüşlerin değerlendirilmediği ifade edildi. Yine, imar planı kararı ile kaldırılması öngörülen eğitim tesisi alanı – ilkokul alanı ile sağlık tesisi alanı kararının uygun olmadığı vurgulandı. Açılan davada ayrıca, kentsel işlevlendirme ve kullanım kararlarının, alanın coğrafi yapısına ve kendine özgü yaşam biçimine uyumsuz olduğu gerekçeleri öne sürüldü.

NE YAPILMIŞTI?

Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde kaldığı için yapılan planları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na onaylatmak zorunda olan Foça Belediyesi uzun süredir hazırlıklarını devam ettirdiği koruma amaçlı imar planıyla bir dizi değişiklik yapmıştı. İlçe belediyesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı dahil birçok kurumdan aldığı görüşle hazırladığı yeni planda, Foça kent merkezinde yer alan eski Foça Devlet Hastanesi’nin bulunduğu, günümüzde de 1.basamak sağlık hizmeti için kullanılan yapının yer aldığı alanın kentsel arkeolojik SİT alanı sınırlarında kalması ve alanda yer alan sağlık yapısının geleneksel kentsel kimliğe uyumsuz olduğunu vurgulamıştı.

Yeni yapılan “sağlık tesisi ve ibadet alanı” planıyla şekillenen Foça Devlet Hastanesi’nin yeni binasında sağlık ihtiyaçlarına yanıt verdiği belirtilirken eski alanın kaldırılmasına karar verilmişti. Bakanlığın onayladığı planda kent merkezinde yer alan eğitim alanlarından Bedia Midilli İlkokulu’nun “Umuma Açık Yerler ve İçkili Yerler ile Resmî veya Özel Öğretim Kurumları Arasındaki Uzaklıkların Belirlenmesine Dair Yönetmelik” gereğince içkili yerlere gerekli mesafe şartını hali hazırda sağlamaması sebebiyle tehlike arz ettiği vurgulanmıştı. Foça Evleri ile çevrelenmiş bölgenin Marsilya Meydanı’nı da içine aldığı belirtilen imar planında okulun kaldırılarak yeni yerine taşınması ve kent dokusuna uygun bir meydan yaratılması düşünülmüştü.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum