Emlak Vergisinden Kimler Muaf? Muafiyet Şartları Nelerdir?

Emlak Vergisinden Kimler Muaf? Muafiyet Şartları Nelerdir?

Mülk sahipleri, her yıl düzenli olarak emlak vergisi ödüyor. Peki kimler emlak vergisinden muaf oluyor? Emlak vergisinden muafiyet şartları nelerdir? Detaylar haberimizde...

A+A-

Emlak vergisi ödeyecek vatandaşlar için birçok ödeme seçeneği mevcut. Geçmişte vergi dairelerine ödenen emlak vergisi ödemeleri, teknolojinin gelişmesi ile birlikte dijital sistemler üzerinden de yapılabiliyor.

Emlak vergisini sorgulamak isteyen vatandaşlar da online sistem üzerinden vergi borçlarını kolay şekilde görebilirken, ödemelerini de anında gerçekleştirebiliyor.

Vatandaşlar her yıl düzenli şekilde 2 kez emlak vergisi ödemesi yapıyor. Muaf kategorisinde olan kişiler ödemeleri yapmak zorunda olmadığından geriye dönük 5 yıl içinde yapmış olduğu ödemelerinde iadesini talep edebiliyor.

Emlak Vergisi sorgulama detayları nelerdir?

Emlak vergisini sorgulamak isteyen vatandaşlar, e-devlet sistemi üzerinden işlemlerini gerçekleştirebiliyor. Bunun için vatandaşların ilk önce e-devlet sitesine giriş yapması gerekiyor. Sitedeki arama bölümünde emlak vergisi kelimelerini aratarak kolayca emlak vergisi ile ilgili seçeneklere ulaşabilmekte. Vergi borcunu görmek isteyen kişiler vergi borcu görüntüle seçeneğini tıklayarak borç bilgilerini de görüntüleme şansına sahip. 

Emlak Vergisi nasıl ödenir?

Emlak vergisini ödemek isteyen vatandaşların yapması gereken ise, İnteraktif Vergi Dairesi adlı resmi intenet sitesini kullanmak. 

Siteye kimlik bilgileri ile siteye giriş yapan vatandaş, sayfada yer alan ödeme seçenekleri üzerinden ödeme işlemini kolayca yapılabilmekte. 

Ödeme yapacak kişi belge numarası veya referans numarası ile vergi borcunu ödeyebiliyor. Gerekli numarayı belirten vatandaş açılan sayfadaki formu doldurarak borcunu ödeyebiliyor.

Emlak Vergisi muafiyet şartları nelerdir?

Emlak vergisinde çeşitli muafiyetler bulunmakta. Peki kişi hangi durumlarda emlak vergisi ödemez?

İşte emlak vergisi muafiyetleri:

- Türkiye içinde 200 metrekareden büyük olmayan konuta sahip olmak.

- 18 yaş ve üzeri düzenli geliri olmamak.

- SGK tarafından ölüm aylığı, dul ve yetim aylığından herhangi birini almak.

- Mevcut mülkten gelir elde edilmemesi gerekir.

- Konut dışı mülk sahibi olmak.

- Yılda dönemsel olarak kullanılan yazlık evler

Yukarıda sayılan şartlardan biri bulunması halinde kişilerin emlak vergisi ödemesi gerekmemektedir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.