Emlak Vergisi Ödemesi Son Tarihi Ne Zaman?

Emlak Vergisi Ödemesi Son Tarihi Ne Zaman?

Emlak vergisi 2022 son ödeme tarihi ne zaman? Emlak vergisi ödemesini kimler yapacak?

A+A-

Her yıl iki taksit olarak ödenen kira gelir vergisi taşınmaz sahibi olan vatandaşların yatırmakla yükümlü olduğu ödeme çeşididir. Belirli bir tutarı geçen gayrimenkullerin kira gelirleri konut sahibi tarafından beyan edilmeli. Kira gelir beyanı vermek zorunludur ve sahip olunan mülk senelik kazanılan gelir hesaplamayı da yakından etkiliyor. 

EMLAK VERGİSİ ÖDEMELERİ BAŞLADI MI?

Her sene düzenli olarak belediyeler tarafından tahsil edilen emlak vergisi, tek seferde ödenebileceği gibi iki taksite de ödemesi yapılabiliyor. Söz konusu ödeme yapılırken, belediyelerden tahsis edilen beyanname dolduruluyor.

Belediyeler tarafından tahsil edilen emlak vergisinin ilk taksitlendirmesi Mart, Nisan ve Mayıs aylarında; ikinci taksitlendirme ise Kasım ayında yapılıyor.

Emlak vergisinin mükellefi; bina,arsa ve arazinin sahibi, varsa intifa hakkı kullananlar, her ikisi de yoksa bina, arsa ve araziye malik gibi tasarruf edenlerdir. Paylı mülkiyet halinde malik olanlar, hisseleri oranında mükellef sayılıyorlar. Konut sahibi olanlar emlak vergisini sene içinde 2 taksit olarak ödemesini gerçekleştirebiliyor.

KİMLER KİRA GELİR VERGİSİ ÖDEMESİ YAPMAZ?

Gayrimenkul sermaye iradının mükellefi, kira gelirine konu mal ve hakların sahipleridir. Geçtiğimiz yıl için mesken kira gelirlerinin 7.000 TL'si, bu yıl için ise 9.500 TL'si gelir vergisinden istisnadır. Söz konusu tutarın altında kalan mesken kira gelirleri için senelik gelir vergisi beyannamesi verilmez. Beyana tabi geliri sadece kira geliri olan mükelleflerden, bir takvim senesi içinde elde ettiği konut kira geliri geçen yıl için belirlenen istisna tutarı olan 7.000 TL'yi aşanlar beyanname verecek. 1 Ocak-31 Aralık dönemine ait beyana tabi gayrimenkul sermaye iradı gelirleri için Mart'ın birinci gününden son günü akşamına kadar beyanname verilmesi şartı oluyor.

Konut kira geliri elde eden mülk sahiplerinin senelik olarak tespit edilen istisna tutarının altında kira geliri elde etmesi halinde vergi dairesinde mükellefiyet kaydı açtırmasına, beyanname vermesine gerek bulunmuyor.

BİRDEN FAZLA KONUT VERGİSİ NASIL ÖDENİR?

Bir konuta birden fazla kişinin ortak olması durumunda ise; bu konuttan elde edilen kira gelirlerinin vergilendirmesinde her bir ortak istisnadan ayrı ayrı faydalanabilir. Bir mükellefin birden fazla konuttan kira geliri elde etmesi halinde ise istisna kira gelirleri toplamına bir defa uygulanır.

EMLAK VERGİSİ ÖDEMESİ SON TARİHİ NE ZAMAN?

Emlak vergisi birinci taksit ödemeleri için verilen süre 31 Mayıs Salı günü bitiyor. İkinci taksit ödemeleri ise 30 Kasım tarihine kadar gerçekleştirilecek.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.