Emlak Vergisi Ödemeleri İçin Son Gün

Emlak Vergisi Ödemeleri İçin Son Gün

2019 yılı Emlak ve Çevre Temizlik Vergisi 1. taksit ödemeleri bugün sona eriyor. Emlak Vergisi ödemeleri belediyelerden veye belediyelerin internet sitesinden ödenebiliyor.

A+A-

Kira geliri olan vergi mükellefler için emlak vergisi ödemelerin bugün mesai bitimine kadar sona eriyor. 2019 yılı emlak vergi değeri, yeniden değerleme oranının yarısı olan yüzde11,865 (on bir virgül sekiz yüz altmış beş) oranında artırılarak uygulanıyor.  Vergi oranları ise arazilerde ve meskenlerde binde bir, diğer binalarda binde iki ve arsalarda ise binde üç olarak uygulanıyor. Büyük şehir belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde yüzde 100 artırımlı uygulanıyor.

Emlak ve Çevre Temizlik Vergisi'nin 1. taksitini ödemek isteyen mükelleflerin acele etmesi gerekiyor. Ödemelerini zamanında yapmayan mükellefler belirtilen tarihler içerisinde vergi taksitlerini ödememeleri durumunda gecikme faizi ödemek zorunda kalacak.

Vergi ödemeleri her il ve ilçede bulunan vergi dairelerine ödeniyor.  Vergi mükellefi olan kişinin kimliğiyle birlikte vergi dairesine gidip 2019 yılında ödemesi gerekiyor. Bu zamana kadar hiç vergi ödememiş mülk sahiplerinin ise öncelik beyanname vermesi gerekiyor. Beyannameden sonra ödemediği yıl kadar belirtilen miktar mükellefe belirtiliyor.

Emlak vergisinde ilk taksit ödemeleri 3 gün sonra sona erecek. İkinci taksit ödemeleri ise 30 Kasım'da bitecek.

Yeni satın alınan gayrimenkul için emlak vergisi ödemesi 2020'de başlıyor. 2019 ödemeleri birinci taksitleri 31 Mayıs'a kadar sürecek. Verginin ikinci taksit ödemeleri ise 1 Kasım'da başlayacak ve Kasım ayı sonuna kadar devam edecek.

Nasıl hesaplanır?

Emlak vegisi bedeli Maliye Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın tespit ettiği bina metrekare normal inşaat maliyet bedelleri ve asgari ölçüde arsa metrekare birim değeri ve binanın yüz ölçümüne göre hesaplama gerçekleştirebiliyor.

1- Meskenin 2018 yılına ait emlak vergi değeri : 140.000,00 TL
2- 2018 yılına ait yeniden değerleme oranının yarısı (Yüzde 23,73/2) : Yüzde 11,865
3- Meskenin 2019 yılı emlak vergi değeri ( 1+(1x2)) : 156.611,00 TL
4- Bin liraya kadar olan kesirler dikkate alınmayacağından verginn tahakkukunda esas alınacak emlak vergi değeri: 156.000,00 TL

Emlak vergisinde istisna

Hiçbir gelir olmayan belgeleyen ya da sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan başka geliri olmayan emekliler, gaziler, engelliler, şehitler, dul ve yetimler, işsizler emlak vergisi ödemelerinden muaf oluyor.

Her konut için istisna var mı? 
Hak sahiplerinin ülke geneli içinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek evlerinden vergi alınmıyor. Meskeninin olması gerekiyor. Birden fazla hissesi olanlar ya da emekli olmasına rağmen çalışıp maaş alanlar da faydalanamıyor. Gazi ve dul yetimlerin başka geliri olup olmadığına ise bakılmıyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.