Emlak Vergisi Hesaplama 2019

Emlak Vergisi Hesaplama 2019

Konut, İşyeri, Arsa, Arazi sahipleri her yıl emlak vergisi ödüyor. Peki emlak vergisi hesaplaması nasıl yapılır. Mülk sahipleri 2019 yılında ne kadar emlak vergisi ödeyecek? İşte detaylar...

A+A-

Emlak vergisi, her yıl mayıs ve kasım aylarında iki eşit taksitte ödeniyor.  Gayrimenkuller için ödenmesi gereken vergilerin başında gelen emlak vergisi nasıl hesaplanıyor? 

Emlak vergisi tutarı konut, işyeri, arsa ve araziler için farklı oranlar kullanılarak hesaplanıyor. Bu oranlar ise; konutlar için binde 1, işyerleri için binde 2, arsalar için binde 3 ve araziler için binde 1’dir. Gayrimenkulün bağlı olduğu belediye büyükşehir statüsünde ise bu oranlar iki katına çıkabiliyor. 

İlgili vergi yılı içerisinde gayrimenkulün asgari rayiç değerleri üzerinden bu oranlar kullanılarak ilgili yıl için ödenecek emlak vergisi tutarları hesaplanıyor. 

Örnek olarak rayiç değeri 100.000 TL olan büyükşehir sınırlarındaki bir konut için ödenecek emlak vergisi tutarı, 100.000×2/1000 = 200 TL olarak hesaplanıyor. 

EMLAK VERGİSİ NASIL ÖDENİR?

Emlak vergisi ödemeleri taşınmazın bulunduğu belediyeye başvurarak gerçekleştirebiliyor. Emlak vergisi ödemelerini belediyeye gitmeden de yapmanız münlün. PTT ile havale yoluyla ya da emlak vergisi mükellef numarasını kullanarak ödemeler yapılabiliyor.

Emlak vergisi 2019'da ne kadar ödenecek?

Büyükşehir belediyelerinde emlak vergisi yüzde 100 zamlı olarak uygulanıyor.

Konutların vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 oranı üzerinden hesaplanıyor. İşyeri, dükkan emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 oranında tahsil ediliyor.

Arsa ve arazilerde ise vergi oranları şöyle açıklandı; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergisi binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergisi binde 3 oranı ile hesaplanıyor.

Sene içerisinde iki eşit taksit halinde ödenen emlak vergisi  2019 ödemeleri Mart ayında başlayacak.  İlk taksit ödemeleri 1-31 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Verginin ikinci taksit ödemeleri ise 1-30 Kasım 2019 tarihleri arasında yapılacak. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.