Emlak vergisi 2022 Yılında En Az Yüzde 20 Artacak

Emlak vergisi 2022 Yılında En Az Yüzde 20 Artacak

Yerel yönetimlerin en önemli vergi kaynaklarından biri olan emlak vergisindeki değer artışının iki yıldır yükselen rayiç değerlere bağlı olarak 2022 yılında en az yüzde 20 artacağı tahmin ediliyor.

A+A-

Vergi Usul Kanunu gereğince her dört senede bir asgari ölçüde arsa ve arazi metrekare birim değerlerinin takdir komisyonu kararları ile tespit edilmesi sonrasında belirlenen rayiç değer üzerinden alınan vergide yüksek rakamların çıkacağı tahmin ediliyor. Timetürk'te yer alan habere göre; 2021 senesi bina, arsa ve araziler için 2022-2023-2024-2025 senelerine ait uygulanacak emlak vergi değerinin tespitine yönelik asgari ölçüde arsa ve arazi metrekare birim değer takdirlerinin yapılacağı yıl olarak biliniyor.

Emlak Vergisi Yasası, yapılacak emlak vergisi değerlerinin 4 senede bir takdir komisyonları tarafından belirlenmesini ve takip eden 3 sene boyunca da yeniden değerleme oranın yarısı kadar yükseltirerek uygulanmasını şart koşulduğu komisyonlar 2022'den başlayacak dönemde kullanılacak yeni değerler belirlendi. 

Bu sene değerlerin geçmişe göre yüksek çıktığı gözlendiğinde mükelleflerin komisyonlar tarafından belirlenen değerlere itiraz etme hakkı var. 

Nasıl itiraz edilmeli? 

Danıştay 9. Dairesi'nin kararları doğrultusunda, emlak vergisi mükellefleri, takdir komisyonları tarafından belirlenen arsa ve arazi asgari metrekare birim değerlerinin kesinleşmesinden önce (bu tarih her durumda 31 Aralık 2021 tarihi öncesinde olmalıdır) idareye (belediye veya bağlı olunan muhtarlık olabilir) yapılan yazılı başvuru sonucu verilen cevaptan ya da mükellefin herhangi şekilde öğrenme tarihinden (Örn: yazılı başvuru için belediye veya muhtarlığa gidildiğinde yazılı cevap almaksızın ilan panosundan öğrenmiş olabilirler yahut site yönetimleri muhtarlıklar aracılığıyla rakamları öğrenmiş ve malikleri yazılı olarak haberdar etmiş olabilirler, vb.) itibaren 30 gün içerisinde ilgili takdir komisyonu kararına karşı dava açılabilecektir.

Süreci değerlendiren kişiler mükelleflerin en kısa süre içerisinde muhtardan ya da belediyeden imza karşılığında takdir komisyonu kararını almalarını, belirlenmiş asgari birim değerlerin fahiş ve dengesiz bir biçimde yükseltilmiş olduğunu düşünmeleri durumunda ise kararın kendilerine tebliğ edildiği, cevap verildiği ya da öğrendikleri tarihten itibaren 30 gün içinde (ama her durumda 31.12.2021'den önce) vergi mahkemesi nezdinde dava açmaların yönünde tavsiye veriyor. Davanın açılma adresi olarak Vergi Mahkemeleri gösteriliyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.