Emlak ve Çevre Temizlik Vergisi Ödemeleri Bugün Bitiyor

Emlak ve Çevre Temizlik Vergisi Ödemeleri Bugün Bitiyor

Emlak ve Çevre Temizlik vergisi 2. taksit ödemeleri bugün itibariyle sona eriyor. Vatandaşların emlak vergisini bugün mesai bitimine kadar ödemesi gerekiyor.

A+A-

2018 yılı vergi takvimine göre emlak ve çevre temizlik vergisinin 2. taksit dönemi bugün sona eriyor. Vergi borcu ödemesini son güne bırakan mükelleflerin ödemelerini bugün gerçekleştirmeleri gerekiyor.

Vergi mükellefleri ödemelerini ilçe belediyelerinden mesai bitimine kadar, internetten ise gün sonuna kadar yapabiliyor.

İlk taksitlerin Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödendiği emlak ve çevre temizlik vergisinde tüm borcunu kapatan mükelleflerin bu ay herhangi bir ödeme yapmaları gerekmiyor. Ancak ilk taksit döneminde ilk taksir borcunu ödemeyen mükelleflerin bu ay ilk taksit bedelini cezalı olarak ödemeleri isteniyor. Bu ay da ödeme yapmayan vergi mükelleflerinin borcuna gecikmenin yaşandığı her ay için aylık ceza uygulanıyor.

Vergiler nereye ödeniyor?

Emlak ve çevre temizlik vergisi bağlı olunan ilçe belediyesine ödeniyor. Ancak konutların vergi borcunun su faturalarına yansıtılması nedeni ile faturanın ödenmesi ile vergi borcu da ödenmiş oluyor. Dolayısı ile konutlar için belediyeye gidilmesi gerekmiyor. Vergi borcu ayrıca şu idareler tarafından da ödeniyor:

1- Anlaşmalı bankalar ve ATM'leri
2- E-belediye
3- PTT Havalesi
4- Vergi internet şubesi

Emlak vergisi mükellefi kim?

Kanunen; Verginin bina veya arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf edenler oluyor. Bir bina veya arazide paylı mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükelleftirler. Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumlu oluyor.

Hiçbir geliri olmayan ve 200 metrekareden küçük eve sahip olan ev hanımları, işsizler, gaziler, emekliler ile şehitlerin dul ve yakınları vergi ödemelerinden muaf olabiliyor. Muafiet için de yine belediyeye müracaat edilmesi gerekiyor.

Çevre temizlik vergisinin mükellefi kim?

Çevre temizlik vergisinin mükellefi gayrimenkulü kullanan kimse oluyor. Dükkan kiracılarının ise belediyeye giderek ödeme yapmaları gerekiyor. Dükkanda kiracı da yoksa, mal sahibi de kullanmıyorsa, boş durumda olan gayrimenkul için vergiden muaf olunabiliyor. Çevre temizlik vergisi muafiyeti için mal sahibinin yine bir dilekçe ile belediyeye müracaat etmesi gerekiyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.