Emlak ve Çevre Temizlik Vergisi Ödemeleri Başladı

Emlak ve Çevre Temizlik Vergisi Ödemeleri Başladı

Emlak vergisi 1. taksit ödemeleri bugün itibariyle başladı. Emlak ve çevre temizlik vergisi ilk taksit dönemi için son ödeme günü 31 Mayıs...

A+A-

Gayrimenkullerin emlak ve çevre temizlik vergisi için 1. taksit dönemi 1 mart itibariyle başladı. İlk taksitler Mart, Nisan ve Mayıs olmak üzere 3 aylık bir süre zarfı içinde ödenebilecek. İsteyen mükellefler Mayıs'a kadar vergi borcunun tamamını kapatabilecek.

Aynı dönemlerde, aynı merciiye ödenen emlak ve çevre temizlik vergisinde birtakım farklılıklar bulunuyor. Emlak vergisi tüm gayrimenkuller (konut, işyeri, arsa ve arazi) için ödenirken, çevre temizlik vergisi yalnız konut ve işyeri için ödeniyor. Arsa ve araziler için çevre temizlik vergisi ödenmiyor. 

Ayrıca, bir konut veya işyerinin boş bulunması, kullanılmaması durumunda çevre temizlik vergisi ödenmezken, gayrimenkullerin kullanılmaması halinde emlak vergisi yine ödeniyor.

Emlak vergisinde mükellef taşınmaz malın sahibi olurken, çevre temizlik vergisinde mükellef taşınmazın kullanıcısı oluyor. Örneğin bir dükkanın kirada olduğunu düşünelim. Bu durumda çevre temizlik vergisini kiracı, emlak vergisini ise dükkan sahibi ödeyecek.

İkinci taksit ödemeleri Kasım'da

İki vergi için de ikinci taksit dönemi 1 Kasım'da başlayacak, 30 Kasım'da sona erecek. Vergi ödemeleri bağlı olunan ilçe belediyesinden gerçekleşecek.

E-belediyeden online ödeme imkanı

Belediyeye gitmek için vakti olmayanlar e-belediye sistemi ile vergi borcunu internet üzerinden ödeyebilecek. Ancak bunun için ilgili belediyenin bu sistemi kullanıyor olması şart. Günümüzde henüz bu sisteme geçmemiş belediyeler bulunuyor. Bu nedenle e-belediye sisteminin teyit edilmesi, sistemin olmaması halinde verginin belediyede veya diğer ödeme şekilleriyle ödenmesi gerekiyor. Vergi borcu, anlaşmalı bazı bankaların internet bankacılığı veya ATM'sinden de ödenebiliyor.

Çevre temizlik vergisi konutlarda su faturasında

Çevre temizlik vergisi işyeri ve konutlarda farklı şekillerde ödeniyor. İşyeri için belediyede ödenecek çevre temizlik vergisi, konutlarda su faturasına yansıtılıyor. Böylece faturanın ödenmesi ile birlikte çevre temizlik vergisi de ödenmiş oluyor.

Emlak vergisi ne kadar?

Emlak vergisi mükellefleri bu sene yüzde 3,83 değerindeki yeniden değerleme oranı ile hesaplanacak gayrimenkul bedeli üzerinden vergi ödeyecek. Vergi büyükşehirlerde yüzde 100 zamlı uygulanacak.

 

Emlak Vergisi Oranları 2017
  Normal yörede Büyükşehirde
Mesken Binde 1 Binde 2
İşyeri Binde 2 Binde 4
Arsa Binde 3 Binde 6
Arazi Binde 1 Binde 2

 

Çevre temizlik vergisi ne kadar 2017?

2017 çevre temizlik vergisine ait konut ve işyerleri için ödenecek vergi bedelleri ise şu şekilde;

2017 konut çevre temizlik vergisi bedelleri

Konutlara ait çevre temizlik vergisi; su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 28 kuruş, diğer belediyelerde 21 kuruş olarak belirlendi.

2017 işyeri çevre temizlik vergisi ücretleri

Büyükşehir belediyeleri dışındaki belediyelerde uygulanacak çevre temizlik vergisi tarifesi:

 

Büyükşehir belediyelerinde uygulanacak çevre temizlik vergisi tarifesi:

 

İndirimli çevre temizlik vergisi uygulaması

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.