Dere Yatağında İnşaat Yasaklansın!

Dere Yatağında İnşaat Yasaklansın!

Milliyet'ten Can Erok ve Çiğdem Yılmaz'ın haberine göre; Kastamonu'da yaşanan sel felaketi sebebiyle çok sayıda ev enkaza döndü. Kent sakinleri dere yataklarına inşa edilen evler nedeniyle imar yasağı için talebinde bulundu.

A+A-

Şiddetli yağış sonrasında 11 Ağustos’ta Ezine Çayı’nın taşması sonucu sel felaketinin yaşandığı Kastamonu Bozkurt’ta evler enkaz oldu. Milliyet'ten Can Erok ve Çiğdem Yılmaz'ın haberine göre; ilçede barınma sorunu da yaşanıyor. Evleri hasara uğrayan ve yıkılan yüzlerce vatandaşın bir kısmı yakınlarının yanında kalırken bir kısmı ise AFAD tarafından kurulan çadır kent ile KYK yurtlarında kalıyor. Günlerdir KYK yurdu ve çadırlarda konaklayan vatandaşlar yaşadıklarını anlattı.

Evi hasar görenlerden ve KYK yurdunda kalan Aysel Akbaş  yaşadığı felaketi şu şekilde anlatı: “Sel sularına marketteyken yakalandık. Su birden gelince marketteki kız ‘Kaçın’ diye bağırdı ve hemen marketin üstündeki apartmana kaçtık. Her şey bir anda gelişti. Ne olduğunu anlamadan sığındığımız apartmanın en üst katına çıktık. Çünkü sel suları birinci kata kadar gelmişti. Saat 12.30’da girdiğimiz apartmandan ertesi gün sabah 08.00’de helikopterle alındık. 24 saate yakın ‘Acaba apartman çökecek mi?’ korkusuyla kurtarılmayı bekledik.”

Büşra Altıntepe de, “Koca bir ilçe rant uğruna yok oldu. Dere yataklarına bu evler neden yapıldı? Evet yaşanılan şeyler çok korkunç. Evlerimiz yıkıldı, insanlarımız hayatını kaybetti, onlarca kaybımız var. Ama bunun sorumlusu yine biz insanlarız. Umarım bu durumdan ders alırız. Karadeniz’de buna benzer şeyler sürekli yaşanıyor ve her defasında dere yataklarına ev yapılmaması konusunda uyarılar yapılıyor. Ama birilerinin cebine girecek para, insan canından değerli. Dere yataklarına yapılaşma yasaklansın” dedi. Eve girecek durumda olmadıklarını anlatan Ayşe Akyüz de, “Bozkurt’ta ilk defa böyle bir felaket yaşandı. Oturduğum apartman 8 yıllık bir apartmandı ama yan yatmış durumda. Hem seli hem de depremi yaşadık. Çok korktuk” dedi.

‘Kurtulduğumuza şükrediyoruz’

Recep Akbaş “Sel olduğu sırada çocuklarımla evdeydik. Evimiz hasar gördü. 12 saat mahsur kaldık, sonra kurtarıldık. Kurtulduğumuza şükrediyoruz” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.