Değeri 5 Milyon TL'yi Aşan Konuttan 'Değerli Konut Vergisi' Alınacak

Değeri 5 Milyon TL'yi Aşan Konuttan 'Değerli Konut Vergisi' Alınacak

Değeri 5 milyon lirayı aşan konutlardan devlet tek seferlik 'Değerli Konut Vergisi' alacak. Gayrimenkulde değerlenme zorunluluğu gelecek ve konutun değerine göre vergi oranı belirlenecek.

A+A-

45 maddelik yeni vergi paketiyle konut piyasasında yeni bir dönem başlıyor. Gayrimenkule  değerleme zorunluluğu geliyor. Değeri yüksek gayrimenkullerden yeni bir vergi alınması amacıyla "değerli konut vergisi" getiriliyor. Gayrimenkullerin değerleme çalışmalarını Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü yapacak.

Konutlarda eksper yardımı ile gerçek değer belirlenecek ve vergiye konu olan tutar bu şekilde belirlenecek. Değeri 5 milyon TL'yi aşan konutlar genel müdürlüğün internet sitesinde ilan edilecek. Ayrıca konut sahiplerine de tebliğ edilecek. Tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde genel müdürlüğe itiraz edilmeyen konutların değeri kesinleşecek.

DEĞER HARİTALARI ÇIKARILACAK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı Konut Piyasası Takip Sistemi yaşama geçiriliyor. Ayrıca vergi paketinde değeri yüksek olan konutlardan değerli konut vergi alınmasına yönelik düzenlemeye de yer verildi.

Taşınmaz değerleme sistemi; toplulaştırma, kamulaştırma, imar uygulamalarının etkinliğini artırma ve piyasanın daha sağlıklı işlemesini sağlamak için kuruldu.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'ne bağlı "Taşınmaz Değerleme Dairesi Başkanlığı" kuruldu. Türkiye genelindeki bütün taşınmazların değer haritaları çıkarılacak. Taşınmazların toplu değerleme yöntemleriyle değerini belirleyerek değer bilgi merkezi kurulacak.

Lüks konut projeleri, rezidans, yalı dairesi olanlar emlak vergisinin yanı sıra değerli konut vergisi ödeyecek. Değeri 5-7.5 milyon lira arasında olan konutlar binde 3, 7.5-10 milyon lira arasında olan konutlar binde 6, 10 milyon TL ve üzerinde olan konutlar ise binde 10 oranında vergilendirilecek. Uygulama 2020 Şubat ayında verilecek beyanlarla başlayacak. Vergi Şubat ile Ağustos aylarında iki eşit taksitle ödenecek.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.