Çiçekliköy ve Yakaköy Planları Askıya Çıktı! 204 Dönümlük Alana konut ve Ticaret İmarı

Çiçekliköy ve Yakaköy Planları Askıya Çıktı! 204 Dönümlük Alana konut ve Ticaret İmarı

Bornova Çiçekliköy mahallesinin tamamını, Yakaköy ve Karaçam'ın bir kısmını kapsayan Koruma amaçlı imar planları onaylanarak askıya çıkarıldı. İmar planlarıyla birlikte 204.393 metrekarelik alan konut ve ticaret olarak imara açılırken 0,40 emsal verildi.

A+A-

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çiçekli Mahallesi yerleşik alan ve çevresini, kısmen Yaka Mahallesi ve Karaçam Mahallelerinin Çiçekli Mahallesi ile etkileşime girdiği alanları kapsayan koruma amaçlı imar planlarını onaylayarak askıya çıkardı. 

204 DÖNÜMLÜK ALAN İMARA AÇILDI

Bakanlık tarafından onaylanan koruma amaçlı imar planına göre 1 milyon 476 bin 798 metrekarelik alanda plan çalışması yapıldı. Halihazırda 28.036 metrekaresi konut olarak kullanılan alanda 159.852 metrekarelik alan daha konut kullanımına açıldı. 44.541 metrekarelik alana ise konut+Ticaret kullanımı verildi.

Planlama alanındaki arazilerin kullanımı şu şekilde;

ciceklikoy-imar-1.jpgciceklikoy-imar-2.png

0,40 EMSAL VERİLDİ

Planlama alanı içindeki tüm parsellerden eşit zayiat alınarak donatı alanlarının tamamı imar uygulamasıyla elde edilebilecek şekilde düzenlendi. Mevzii imar planları bulunan alanlarda, mevzii plana göre oluşan mülkiyet dokusu korunup, yeniden düzenleme yapıldı. Hem bu alanların hem de mevcut yapılaşmanın ihtiyacı olacak donatı alanlarını uygulamayla sağlayacak şekilde düzenleme yapıldı. Bu alanlarda yapılaşma emsali mevzii imar planının değerlerine göre belirlendi. Çevre düzeni planında kırsal yerleşme alanları için belirlenen Emsal=0.40 değeri olmakla beraber; planlama alanının doğal sit statüsü ve mevzii imar planlarında belirlenmiş olan emsal değeri ve bu değere göre başlamış yapılaşma esas alınarak planlamanın eşitlik ilkesi gözetildi. Taban alanı, kat adedi sınırlamalarında da mevzii imar planı kararları korundu.  

ANA YOL ÜSTÜNDEKİ PARSELLERE TİCARET+KONUT İMARI

Koruma amaçlı imar planı çalışma alandaki mevcut kullanımlar ve alanın günübirlik tercih edilmesi, ilçedeki diğer köylerle etkileşimi ana yol boyu ağırlıklı ticaret kullanımları dikkate alınarak ana yol güzergahında Ticaret+Konut imarı verildi.

Bu alanlarının tamamının konut ya da ticaret kullanılması plan hükmüyle düzenlendi. Bu kullanımın belirlenmesinde alandaki yeme-içme faaliyetlerine yönelik yapılanma ve konaklama ihtiyacının karşılanması ve desteklenmesi hedefleniyor. Gelişme konut alanı ile aynı yapılanma koşulları belirlenerek alandaki yapılaşma tarzı bütünlüğü korunmuş oldu. Bu nedenle imar parselinin tamamının ticaret veya konut kullanılmasına olanak veren plan hükmü getirilip, iki kullanımın birlikte yer alması durumunda ticaret kullanımı için yüzde on belirlemesi yapıldı.

REKREASYON VE SPOR ALANLARI AYRILDI

Mevcutta bulunan sosyal donatı alanları korunmuş oldu. Mevcutta cami, ilkokul ve sağlık ocağı kullanımları mevcut biçimi ile korundu. İçinde bulunduğu parsel ile birlikte tescillenen cami alanı planda hem tescilli parsel hem de cami alanı olarak bırakıldı. Mevcuttaki ilkokul ve sağlık ocağı, muhtarlık ve cami alanı için yapılanma koşulu belirlenmemiş mevcut yapılaşma şekliyle kalması için plan hükmü düzenlenmiştir. Bornova Belediyesi’ne ait 84 numaralı parsel BHA olarak belirlenip “rekreasyon ve spor amaçlı kullanılacaktır” ifadesi eklendi. 53 numaralı parsel de bir kısmı BHA olarak belirlenmiş “Bornova Belediyesi Belediye Hizmet Tesislerinin yer alabileceği alanlar” olarak tanımlandı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.