Çeşme'de RES İmar Planları Yeniden Yapıldı

Çeşme'de RES İmar Planları Yeniden Yapıldı

Çeşme'de hak sahiplerinin açtığı davalar sonucunda RES imar planları mahkeme tarafından iptal edilmişti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, şirketin başvurusu üzerine yeni planları hazırladı.

A+A-

İzmir'in Çeşme ilçesi Sarnıç bölgesinde bulunan rüzgar enerjisi santrallerinin (RES) imar planları, hak sahipleri tarafından açılan davanın ardından iptal edildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, şirket tarafından yapılan başvuru üzerine, yeniden imar planı hazırladı. 

Proje sahasında arsası bulunan hak sahipleri, yeni imar planlarına da itiraz edilip  İzmir  2'nci İdare Mahkemesi'nde iptal davası açtı. Diğer taratan hak sahipleri, imar planlarının iptaline yönelik mahkeme kararlarının uygulanmadığını savunan şirket yetkilileri, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulundu.

Sarnıç'da Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından 2010 yılında bir şirkete RES projesi için 49 yıllığına üretim lisansı verildi ve 104 parsel için acele kamulaştırma kararı alındı. Diğer bir yandan her biri 3 megawatt (MW) olmak üzere toplam 6 türbin kuruldu. Hak sahipleri, RES planları ile acele kamulaştırma kararına karşısında dava açtı. İzmir 5'inci İdare Mahkemesi'nde görülen dava, reddedildi. 

Davacı mülk sahipleri ise kararı temyiz edip, Danıştay 6'ncı Dairesi'nce imar planı ve kamulaştırmanın iptali istemi ile açılan davada kamulaştırma işlemlerinin imar planı olmaksızın yapılamayacağına karar verdi. Dosya, kararın uygulanması için İzmir 5'inci İdare Mahkemesi'ne gönderildi. Mahkeme, planların iptali yönünde karar verirkenn, hak sahipleri RES'lerin faaliyetinin durdurulmasını beklerken, şirket, imar planları ile acele kamulaştırma kararı iptal edilen RES'ler için, yeni plan talep etti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da, planları mahkeme tarafından iptal edilen RES'ler için yeni imar planı hazırladı. Bölgedeki hak sahipleri, askıya çıkarılan yeni imar planlarına itiraz etmesine rağmen sonuç alamadı. Bunun üzerine hak sahipleri İzmir 2'nci İdare Mahkemesi'nde, imar planlarının yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle dava açtı.

'HAKLAR GASP EDİLİYOR'

Hak sahibi davacılardan Gülay Kabadayı'nın kızı Esen Fatma Kabadayı Whiting, konu ile ilgili olarak "Bu proje bırakın sinerji yaratmayı, ulusal ve uluslararası anlamda sektörün en kötü örneklerinden birisi haline geldi. İmar planları iptal olan, kamulaştırması iptal olan ve hiçbir şekilde kamu yararı bulunmadığı mahkemelerce tespit edilen bu projenin örnek teşkil etmesi mümkün değil. Çeşme halkının ve özel mülkiyet sahiplerinin hakları, hala kaçak bir tesis ile gasp ediliyor" açıklamasında bulundu. Hak sahiplerinden Madeleine Elisabeth Kura da, mahkeme kararı karşısında RES'lerin hala kaçak olarak çalıştırıldığını ifade edildi. Şirket yetkililerinin suç işlediğini savunan Kura, "Mahkeme kararına rağmen RES'ler faaliyete devam ediyor. Bu adamlar suç işliyor. EPDK Başkanı'na kadar gittik. Bize söz verdi, 'Mahkeme kararı olursa hemen durduracağım' dedi. Onu da yapmadı" ifadelerini kullandı. RES'lerin Çeşme'ye zarar verdiğini iddia ederek Kura, mahkeme kararının uygulanmasını talep etti.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDULAR

Planların iptaline yönelik mahkeme kararlarının uygulanmadığını savunan hak sahipleri, Çeşme Cumhuriyet Başsavcılığı'na, EPDK ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri ve şirket yetkilileri hakkında, 'Anayasa'yı ihlal, görevi kötüye kullanma ve görevi ihmal' iddiasıyla suç duyurusunda bulundu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.