Bayram sonrasında Konut Kredisi Faiz Oranlarında Değişiklik Oldu mu?

Bayram sonrasında Konut Kredisi Faiz Oranlarında Değişiklik Oldu mu?

Bayram sonrasında konut kredisi faiz oranları değişti mi? Konut kredisi faiz oranları düşer mi? KrediPazari.com konut kredisinde son durumu araştırdı.

A+A-

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Haziran Ayı Para Politikası Kurulu yarın toplanıyor. Politika faizlerinin durumu konut kredisi faiz oranlarının seyrini belirleyecek.

TCMB döviz kurunda yaşanan ani yükseliş sonrasında 2018 Eylül ayında Para Politikası faiz oranlarını %24’e çıkardı. 9 aylık süreçte Merkez Bankası politika faizlerinde değişikliğe gitmedi. Bankaların kredi kullandırımını ve likiditeye ulaşımını doğrudan etkileyen repo faizlerinin artması ile bankalar hızla konut kredisi faiz oranlarını arttırdı. Politika faizlerinin %24’te tutulduğu 9 aylık süreçte konut kredisi faiz oranları ortalaması yaklaşık %2 seviyesinde seyreti. Uzmanların görüşleri politika faizlerinde indirim uygulanmadan konut kredisi faiz oranlarında ciddi düşüş göremeyeceği yönünde. Peki Merkez Bankası'nın yarın açıklayacağı faiz kararı ne olur?

Merkez Bankası 2018’in yaz aylarından itibaren yükselişe geçen kuru dengelemek için faiz arttırımına giderek sıkı para politikası uygulamaya başladı. TCMB Para Politikası Kurulu Mayıs ayına kadar raporlarında sıkı duruşun altını çizerken son toplantıdaki açıklaması gevşeme sinyali olarak yorumlandı. Bazı araştırma kurumları ve anketler Merkez Bankası’nın yarınki toplantıda faiz indirimine gitmesini tahmin ediyor.

TCMB’nin uzun aylardır yaptığı vurgu ise enflasyonda belirgin bir düşüş görülmeden ve döviz kuru sabit bir hal alana dek politika faizlerinde indirime gidilmeyeceği yönündeydi. Mayıs ayında 12 aylık enflasyon ortalaması %19,91 olarak gerçekleşti. Merkez Bankası’nın kur ile mücadele için uyguladığı ek sıkılaştırma ve müdahaleler geçtiğimiz ay son buldu.

Diğer yanda dünya genelinde merkez bankalarından arka arkaya faiz indirim sinyalleri geliyor. Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi ve Amerikan Merkez Bankası (FED) Başkanı Powell faiz indiriminde bulunabileceklerinin sinyallerini verdi.

Merkez Bankası’nın Haziran Para Politikası Kurulu karını sabit kalma ya da indirim olasa da konut kredisi faiz oranlarının doğrudan etkilenmesi bekleniyor. Uzmanların görüşlerine göre politika faizlerinin sabit kalması ve döviz kurunun dalgalı seyretmesi halinde konut kredisi faizleri artmaya devam edebilir. Politika faizlerinin düşmesi halinde ise repo faizlerine bağlı olarak konut kredisi faiz oranlarında kademeli olarak düşmesi tahmin ediliyor.

Para Politikası Kararı Öncesinde Konut Kredisi Faiz Oranları

Bankaların konut kredisi faiz oranları ortalaması %2.13 seviyesinde. En düşük konut kredisi faiz oranı 100.000 TL’ ye kadar kullandırımlar için %1.55, üzeri tutarlarda ise %1.65 olarak uygulanıyor. Özel Bankalardaki en düşük konut kredisi seviyesi %1.72. En yüksek konut kredisi faiz oranı da %2.77 düzeyinde.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.