Bayraklı'da Yüzde 10 Emsal Artışı Sağlayan Plan Notu Meclisten Geçti

Bayraklı'da Yüzde 10 Emsal Artışı Sağlayan Plan Notu Meclisten Geçti

Bayraklı'da depremzede vatandaşların eski haklarına yüzde 10 oranında emsal artışı verilmesi için hazırlanan uygulama imar plan notu Bayraklı Belediye meclisinden oybirliğiyle geçti. Planlar, onaylanması için İzmir Büyükşehir Belediye Meclisine gönderildi

A+A-

Bayraklı’da 30 Ekim depreminde hasar gören ağır ve orta hasarlı binaların imar mevzuatında meydana gelen değişiklikler dolayısıyla ortaya çıkan inşaat alanı kayıplarının giderilmesi yönündeki önergenin görüşülmesi esnasında AK Parti Belediyesi Grup Başkanı Abdullah Aktaş “Kooperatif yapılaşmasına daha önceden yüzde 10 verilmişti. Bu verilen yine hepsini mi kapsıyor. Kooperatiflere yüzde 10 verildi. Bir yüzde 10 daha mı veriliyor?” diye sordu. Bunun üzerine Başkan Sandal, uygulama imar planı plan notu önerisi hakkında bilgi verilmesini talep etti ve “Biz onu saklı bir hak olarak kabul ettik” sözleriyle cevapladı.

Plan notuyla ilgili şu ifadeler kullanıldı: “Bu plan notuyla 30 Ekim tarihinde meydana gelen depremde Bayraklı’da yapı kullanma izni belgesi almış, ağır ve orta hasarlı olarak tespit edilen binalar ile 1 Ocak 1998 tarihinde yürürlüğe giren afet bölgelerinde yapılacak yapılar hakkındaki yönetmelik öncesinde ruhsat almış veya 6306 sayılı kanun kapsamında riskli yapı olarak tespit edilmiş yapıların, inşaat ruhsatı müracaatlarında bu binaların yapı ruhsatı ve ekim ayı öncesinden hesaplanan toplam inşaat alanlarının yüzde 10 oranında arttırılması yönünde bir önerge. Bu yeni yapılacak binalarda toplam inşaat alanına ilave edilen yüzde 10’luk artış ruhsat ekinde verilenden 1 kat fazla olabileceği gibi taban alanında da kullanılabilecek. Taban alanında kullanıldığında taban alanı çekme mesafeleri içerisinde kalmak üzere 0.60’ı geçemeyecek. Onun dışında da yine geçmiş yönetmeliklerden kayıpları olmasın diye verdiğimiz ikinci asansörün ve merdivenin alana dahil edilmemesi gibi maddelerimiz var.”

AK Partili Meclis Üyesi Özgür Hızal’ın önergenin kapsamı sorması üzerine Başkan Sandal, “Kooperatif hakkından dolayı bir artış var, kat sıkıştırmadan dolayı da arkadaşlar 8 kat çıkacağına 9 kat çıkmışlar… Bir de terklerden kaynaklı haklarda korunma kaydıyla yüzde 10 imar hakkı sağlanacak” dedi. CHP Grup Sözcüsü Cindi Can Polat ise “Depremden sonra belediye meclisimizde ve Büyükşehir’de almış olduğumuz kararlarla vatandaşa verdiğimiz haklar korunarak, ekstra yüzde 10 hak veriyoruz. Ortalama yüzde 30’un üstünde bir artış olacak” açıklamasında bulundu.

Bu açıklamaların üzerine AK Parti grubundan ruhsatsız yapıların ne olacağı konusunda sesler yükselince, Başkan Sandal, “Ruhsatsız yapılarla ilgili yapabileceğimiz bir şey yok. Yapacağımız işlem ucu açık bir işlem yüzde 10 konusu sadece Bayraklı’yı ilgilendiriyor. Bir defaya mahsus deprem bölgesindeki vatandaşlarımızın kanayan yaralarını sarabilirsek diye yaptığımız çalışma. Buna da büyük olasılıkla dava açacaklar ama inşallah hiç itiraz gelmez. Orta hasarlı binalarımız da içerisinde olacak. Biz belediye olarak ruhsatı alınmış yapılarla ilgili çalışma yapıyoruz. Biz ruhsatlı olan yapılarla ilgili çalışma yapabiliriz, kamu kurumuyuz, ruhsatı olmayan binayla ilgili bir işlem yapamayız” dedi.

Kaynak: Egedesonsöz

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum