Antakya Hilton Museum Otel  Ne Zaman Açılacak 2019

Antakya Hilton Museum Otel Ne Zaman Açılacak 2019

10 yılo önce inşaatına başlanan The Museum Otel Antakya'nın nisan 2019'da açılması planlanıyor. 25 dönümlük arazi üzerinde hayata geçirilen otel 35 milyon dolar yatırımla hayata geçiriliyor.

A+A-

10 yıl önce Necmi Asfuroğlu tarafından inşaatına başlanan The Museum Otel Nisan ayında hizmete açılacak. Hürriyet Gazetesi'nden Jale Özgentürk'ün yazısında 25 bin 500 metrekare arsa üzerinde yükselen otelin yatırım maliyeti ise 35 milyon dolar olarak açıklandı.

Antakya’da 10 yıl önce bir otel yapmak üzere harekete geçti, kentin en büyük iş insanlarından Necmi Asfuroğlu. Amacı, turizmin geleceği en parlak kentlerinden Hatay’da otel yatak kapasitesini artırmaktı. Üçüncü derece SİT alanı olan 25 bin 500 metrekare büyüklüğündeki arazisi için lüks bir otel projesi hazırlandı. Projede oda sayısı 400, yatırım maliyeti ise 35 milyon dolar olarak öngörülmüştü. İlk adımda da dünyanın ünlü otel zinciri Hilton ile anlaşma yapılmıştı. İnşaat 2009’da başlamış, 5.5 metre aşağı inildiğinde ise hiç beklenmedik bir şeyle karşılaşılmıştı.

ODA SAYISI AZALDI

Kazılan her metrede, tarihi 6’ncı yüzyıla kadar uzanan Helenistik, Bizans, Roma, Osmanlı dönemlerine ait eserler ortaya çıkıyordu. Bunlar arasında büyük mozaikler de vardı. Bu gelişmeler karşısında proje yeniden yapılmak zorundaydı. Yeni projeyi ünlü mimar Emre Arolat’ın ofisi hazırladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Anıtlar Yüksek Kurulu’ndan geçen projeye uygun olarak, otel inşaatı yeniden başladı. Arkeolojik kalıntıların olmadığı 66 nokta belirlenerek kuyular açıldı ve temel kazıkları elle açılan bu kuyulardan yükseldi. Oda sayısı da 200’e düşürüldü.

Aslında inşaat tamamen Necmi Asfuroğlu tarafından yürütülüyor ve finansmanı da onun tarafından karşılanıyordu. Ancak otelin adı hep Hilton Müze Otel olarak tanınmaya başlamıştı. Aldığım bilgilere göre Hilton başlarda ortaklık istemedi, ancak proje ilerlerken yatırıma dahil olmak istedi. Bu kez de Asfuroğlu bunu kabul etmedi.

BAKANLIĞA DEVREDİLECEK

İşte bu otelde bugünlerde önemli bir değişiklik söz konusu. Nisan ayında açılması beklenen ve planlanan otelde işletme konusunda Hilton’la yapılan anlaşmanın iptali için bir süredir görüşmeler sürüyor. Asfuroğlu’nun çevresine yaptığı açıklamalarda “Yurtdışındaki fuarlarda bize hep soruyorlardı, ‘Hilton bu işin neresinde?’ diye. İçinde olmadığını öğrenince de eleştiriyorlardı. Sanki yatırımı Hilton yapıyor gibi algılanıyor, diyorlardı. Biz de ayrılmaya karar verdik” dedi. Öğrendiğime göre Asfuroğlu, otelin adını “The Museum Hotel Antakya” olarak belirlemiş. Otel bu isimle açılacak. İşletmeyi ise kendisi yapmak istiyor. İnşaat sırasında çıkarılan tarihi obje sayısı 30 bini bulmuş. 200’ün üzerinde eser ise 600 metrekarelik sergi alanında bir müzeye dönüşecek. Necmi Asfuroğlu’nun adını taşıyan Arkeoloji Müzesi bakanlığa devredilecek. Daha önce yaptığı bir açıklamada “Bu proje ya bitecek, ya bitecek... Hatay’daki müze otel hizmete girdiğinde, kentin ve bölgenin önemli turizm kozu olacak gibi görünüyor” diyor Asfuroğlu. Müze oteli büyük zorluklarla tamamlamaya çalışan Asfuroğlu, buradan bir dünya markası çıkarmayı hedefliyor. Dünyada şimdiden tanınan müze otelin, medeniyetlerin buluştuğu Hatay için çok önemli bir marka olacağı kesin.

120 MİLYON DOLAR PARA HARCANDI

Turizm sektörü için önemli bir yatırım olarak dikkat çeken otel için ilk önce 30 milyon dolar yatırım bütçesi açıklandı. Ancak daha sonra bu rakam 90 milyon dolara çıktı. Otel için yapılan harcama bugüne kadar 120 milyon doları buldu. Hilton başlarda ortaklık istemedi, proje ilerlerken yatırıma dahil olmak istedi. Ancak Necmi Asfuroğlu bunu kabul etmedi. Şimdi tüm gözler nisan ayında açılacak olan The Museum Otel Antakya’ya çevrildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.