Ankara Tren Garı Yerleşkesinin İmar Planları İptal Edildi

Ankara Tren Garı Yerleşkesinin İmar Planları İptal Edildi

Medipol Üniversitesine tahsis edilen Ankara Tren Garı yerleşkesinin imar planları iptal edildi.

A+A-

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 06 Ağustos 2018’deki imar planı değişikliği ile TCDD Gar Sahası olarak bilinen alan, "Özel Üniversite Alanı"na dönüştürüldü. Arazi TESA Vakfı tarafından plan değişikliğinden üç ay önce kurulmuş olan Ankara Medipol Üniversitesi`ne tahsis edildi. Bu plan değişikliğine karşı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi’nin açtığı davada bilirkişi raporu hazırlandı.

"KAMU YARARI VE ŞEHİRCİLİK İLKELERİNE AYKIRI"

Bilirkişi raporunda, Medipol Üniversitesi’ne tahsis edilen alanın kullanımına yönelik “Kamu yararı düşünülerek kurulan şehir hastaneleri varken ve planlama alanı yakınında bulunan hastanelerin birçoğu şehir hastanesine taşınmışken konusu alanda ‘özel hastane’ kullanımı için yer ayırmak kamu yararına aykırıdır” ifadelerine yer verildi.

Mevzuata aykırılıkların da sıralandığı raporda, “Parselin en az 1.50 metre, en çok 35.50 metrelik yapılaşma koşulları ile ‘Özel üniversite alanı’ olarak ilan edilmesi imar planı değişikliği mevzuatına aykırıdır. İmar planlarında sosyal ve teknik altyapı hizmetlerinin iyileştirilmesi esastır. Plan değişiklikleri ancak bu tür hizmetlerin iyileştirilmesi amacıyla yapılabilmektedir. Kaldırılan her sosyal ve teknik altyapı alanı için mevzuat gereği plan bütünlüğünü koruyarak yeni rekreasyon alanı getirilmesi gerekmektedir. Bu nedenle, dava konusu plan değişikliği sosyal donatı dengesini bozan bir nitelik taşımaktadır” denildi.

Bilirkişi raporunda tarihi Ankara Tren Garı yerleşkesi alanı için son 10 yılda üç ayrı plan değişikliği yapıldığına da dikkat çekilerek şu görüşlere yer verildi: 

Kent merkezinde bulunan alanın plan değişikliklerine konu olması, hem kamu kaynaklarının akılcı kullanılmaması, hem de parsel düzeyinde yapılan bu değişikliklerle planlamanın bütünselliğini bozması açısından kamu yararına ve şehircilik ilkelerine aykırıdır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.