Ankara-İzmir Hızlı Tren Projesi Meclis Gündeminde

Ankara-İzmir Hızlı Tren Projesi Meclis Gündeminde

CHP İzmir milletvekili Kamil Okyay Sındır Ankara-İzmir Hızlı Tren Projesinin son durumu ile ilgili, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun yanıtlaması için soru önergesi verdi.

A+A-

CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, Ankara-İzmir Yüksek Standartlı Demiryolu projesine ilişkin soru önergesi verdi. Sındır, sorusunun Ulaştırma Ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Sındır, ''Aşağıda yazılı olarak yer alan “Ankara- İzmir Yüksek Standartlı Demiryolu Projesi” ile ilgili sorularımın Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın Adil Karaismailoğlu tarafından, Anayasa’nın 98. ve TBMM İçtüzüğünün 99. maddeleri gereğince yazılı olarak yanıtlanmasını saygıyla dilerim'' diye konuştu. 

CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır'ın soruları:

1. 2007E01-154124 no'lu projenin başlangıç tarihi olan 2007 yılından bugüne proje kapsamında; 4,882,651,000 TL harcandığı ifade edilmiştir. Bu harcama hangi kalemlere yapılmıştır?

2. 2021 yılı yatırım programına göre projeye; 1,984,936,000 TL ödenek ayrıldığı görülmektedir. Bu ödenek hangi kalemlere harcanacaktır?

3. Bugüne kadar projenin yüzde kaçı tamamlanmıştır? Proje 6 il için altyapı çalışmalarını  baz almaktadır. 6 ilden hangilerinin altyapı çalışması tamamlanmıştır?

4. Projeye dış kredi sağlayan kaynaklar hangi kuruluşlardır? Proje için sağlanan dış  kaynaklı finansmanın koşulları nelerdir? Dış kaynaklı finansmanın son kullanma tarihi bulunmakta mıdır? Dış kaynaklı finansman(lar)ın toplam proje bütçesinin ne kadarlık  kısmını oluşturacaktır?

5. Projenin geçiş güzergâhı ile ilgili çalışmalar tamamlanmış mıdır?

6. Projenin güzergahındaki kamulaştırma alanları belirlenmiş midir? Kamulaştırma bedeli ne kadardır? Kamulaştırma bedellerinin ne zaman ödenmesi planlanmaktadır?

7. Proje güzergahında tarım alanları bulunmakta mıdır? Söz konusu tarım alanlarının  büyüklüğü nedir? Tarım alanlarının tarım dışı amaçla kullanılabilmesine dair 5403 sayılı kanun gereği İl Toprak Koruma Kurullarından ve ayrıca ÇED Raporu ile ilgili gerekli izinler alınmış mıdır veya süreçleri başlamış mıdır?

8. 2007 yılında başlatılıp 2023 yılında bitirilmesi planlanan projede 2021 yılı yatırım programına göre 11,448,060,000 TL'lik bütçenin yarısından fazlasının (6,565,409,000 TL) kalan ödenek olarak durduğu görülmektedir. 2023 yılında projenin tamamlanabileceği düşünülmekte midir? 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.