Ankara İzmir Hızlı Tren Projesi 2028'de Açılacak?

Ankara İzmir Hızlı Tren Projesi 2028'de Açılacak?

Ankara ile İzmir arasını 3,5 saate düşürecek olan yüksek hızlı tren projesi ile ilgili açıklama yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu 2028 yılında projeyi hizmete açmayı planladıklarını söyledi.

A+A-

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ankara-İzmir Hızlı Tren Projesi tamamlandığında mevcut demir yolu bağlantısıyla 824 kilometre olan mesafenin 624 kilometreye ineceğini belirterek, "Ankara-İzmir arası 14 saat olan seyahat süresi ise 3 saat 30 dakikaya düşecektir." dedi.

"67 viyadük, 66 köprü inşa edeceğiz"

Ankara-İzmir Hattı'nın 116 kilometrelik kesiminin mevcut hizmet eden Ankara-Polatlı kesimi, 508 kilometrelik kesiminin ise Polatlı-İzmir kesimi olduğunu belirten Uraloğlu, şöyle konuştu:

"Projemiz tamamlandığında Ankara-İzmir arası hat uzunluğu 624 kilometreye inmiş olacak. Ama bizim çalışmalarımız zaten Polatlı'ya kadar olan hızlı tren hattından sonra başladığı için 508 kilometrelik bir projeden bahsediyoruz. Bu hattımız tamamlandığında yılda yaklaşık 13,3 milyon yolcu ve 90 milyon ton yük taşıyacağımızı öngörüyoruz. Proje kapsamında 40,7 kilometre uzunluğunda 49 tünel ve 21,2 kilometre uzunluğunda 67 viyadük, 66 köprü inşa edeceğiz. Projemizin altyapı işlerinde yüzde 58 oranında genel fiziki ilerleme kat ettik ve 2028 yılında projeyi hizmete açmayı hedefliyoruz. Ankara - İzmir Hızlı Projesi'nin tamamlanmasıyla ilk etapta günlük karşılıklı 8 tren seferine göre yıllık, zaman, enerji ve bakım maliyetleri gibi kalemlerden yaklaşık 1,1 milyar lira tasarruf sağlamayı hedefliyoruz."

Uraloğlu, halkın yarım asır boyunca sürat demir yolu adı altında özlemle beklediği yüksek hızlı tren hayalinin gerçeğe dönüştüğünü, Cumhurbaşkanı liderliğindeki AK Parti iktidarına nasip olduğunu dile getirdi.

Yüksek hızlı trenle bugüne kadar 77 milyonun üstünde yolcu taşındığını aktaran Uraloğlu, "2053 ulaştırma ve lojistik ana planı ve yol haritamızla, hızlı tren hizmeti alan il sayımız, Ankara-İzmir, Mersin-Adana-Gaziantep, Halkalı-Kapıkule gibi tüm hızlı tren projelerimizi tamamladığımızda 52'ye çıkacaktır. Demir yolu hat uzunluğumuzu da 28 bin 590 kilometreye yükselteceğiz." diye konuştu.

"Biz arkasını Allah'ın izniyle getireceğiz"

AFRAY Projesi'ne ilişkinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Uraloğlu, Ankara - İzmir Yüksek Hızlı Tren Hattı'nın iyi gittiğini, önemli bir sıkıntı olmadığını anlattı.

Projeyle ilgili süreçlerin tamamlandığına işaret eden Uraloğlu, şöyle konuştu:

"AFRAY'la ilgili gerekli programımızı yaptık. Orada biz bir temel atma yapmıştık ve ilk kazmayı vurmuştuk. Biz arkasını Allah'ın izniyle getireceğiz. Önümüzdeki günlerde de orada başladığımızı bütün Afyonlu hemşerilerimiz beraberce görmüş olacak. Biz bir sonraki programımızda inşallah onu da gelip yerinde görmüş oluruz."

Uraloğlu'nun programlarına Afyonkarahisar Valisi Kübra Güran Yiğitbaşı ile il protokolü eşlik etti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum