Ankara Dikimevi-Natoyolu Metrosu İhaleye Çıkıyor

Ankara Dikimevi-Natoyolu Metrosu İhaleye Çıkıyor

Ankara'da hayata geçirilecek yeni metro hattının inşaatı için Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’yla anlaşma sağlandı. Kredi anlaşması sonrasında kısa süre içerisinde ihaleye çıkılacak.

A+A-

Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilecek kentin batısına doğru ilerleyecek ‘Dikimevi- Natoyolu’ metro hattının projelendirme çalışmalarında son aşamaya gelindi. Gazeteduvar'da yer alan habere göre;  Serkan Alan'ın haberine göre; proje finansmanında kullanılacak kredi için Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile 250 milyon Euro yetki anlaşması için anlaşmaya varıldı. 

7,4 kilometre uzunluğunda 8 istasyondan meydana gelmedi planlanan hat, araçlar hariç 320 milyon Euro maliyete sahip olacak. Cumhurbaşkanlığı'nın, alınacak krediye onay vermesi sonrasında metronun ihalesi yapılacak.

İmzalar atılacak 

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Mamak ilçesini AŞTİ- Dikimevi arasındaki raylı sisteme bağlayacak metro projesinin ilk adımını Şubat 2020’de attı ve çalışmalara başlandığını açıkladı. 

Proje ihalesi 11 Ağustos 2020’de gerçekleşen Dikimevi-Natayolu metro hattının 12 Ekim 2020 tarihinde ise proje sözleşmesi imzalandı. Yeni metro hattı için Ocak 2021’de başlayan çalışmalar dahilinde bu zamana kadar 49 adet sondaj yapıldı ve 7 ilave sondaj daha yapılması yönünde karar verildi. 

Dikimevi- Natayolu metro hattının projelendirme çalışmalarının bitiş tarihi olarak da Aralık 2021 tarihi belirlendi. Proje finansmanında kullanılacak kredi için de European Bank for Reconstruction and Development (EBRD- Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası) ile belediye 250 milyon Euro yetki anlaşması mutabakatına vardı. EBRD ile anlaşmanın önümüzdeki günlerde imzalanacağı öğrenildi. 

8 ayrı istasyondan meydana gelecek 

Ankara Şehirlerarası Terminal İşletmesi (AŞTİ) ile Dikimevi arasında hizmet veren ANKARAY hattına entegre edilecek olan Dikimevi-Natoyolu hattı 7,4 kilometre uzunluğa sahip olacak. Hattın muhtemel istasyonları, Abidinpaşa, Aşık Veysel, Tuzluçayır, General Zeki Doğan, Fahri Korutürk, Cengizhan, Akşemsettin ve Natayolu isimleriyle 8 ayrı istasyondan oluşacak.

Dikimevi- Natayolu metro projesi dahilinde AŞTİ- Söğütözü arasındaki 0,7 kilometrelik hat da işletmeye dahil edilecek. Bu sayede halihazırda hizmet veren Koru- OSB/Törekent Metro hattı ile ANKARAY arasında aktarma imkânı doğacak.  

Onay sonrasında ihale yapılacak

Ankara Büyükşehir Belediyesi ile EBRD arasında imzalanacak kredi anlaşması önce Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın, sonrasında cumhurbaşkanlığının onayına sunulacak. Kredinin Cumhurbaşkanı tarafından onay verilmesi sonrasında ise ihale hazırlıkları tamamlanıp metronun yapım ihalesine gerçekleşecek.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.