Alsancak TRT Blokları İmar Planı İptal!

Alsancak TRT Blokları İmar Planı İptal!

İmar planı kamu alanı iken konut+ticarete dönüştürülen daha sonra da ihaleyle satılan Alsancak TRT bloklarının imar planı mahkeme tarafından iptal edildi.

A+A-

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından parsele özel plan değişikliğine gidilerek, eski kamu arazilerinin turizm, konut ve ticaret imarı verilen TRT blokları ihaleyle Nimeks-Mapeks ortak girişimine satılmıştı. Gözde grubu, arazi üzerinde konut ve ticari alanlardan oluşan karma proje geliştirecekti. Ancak İzmir 3. idare mahkemesinin iptal kararı arazi üzerinde herhangi bir proje yapılmasının önüne geçiyor.  İzmir 4. idare Mahkemesi de geçtiğimiz haftalarda TOKİ tarafından 80 milyon TL bedelle Ekrem Demirtaş'a satılan Bornova Doğanlar'daki arazinin imar planını iptal etmişti.

TMMOB Şehir Plancıları Odası, Mimarlar Odası ve Konak Belediyesi’nin açtığı davada itirazları karara bağlayan İzmir 3’üncü İdare Mahkemesi, bakanlık tarafından yapılan parsele özel imar değişikliğini kamu yararına aykırı olduğu gerekçesiyle iptal etti. Söz konusu düzenlemenin telafisi güç zararlar doğurabileceğinin altını çizen mahkeme, planların mevzuata ve planlama ilkelerine aykırı olduğu, üst ölçekli planlarla uyumsuzluk yarattığı, sosyal ve teknik altyapı açısından yetersiz kaldığı, getireceği ek trafik yükü ve otopark eksikliği ile yoğunluk gibi gerekçelerle yürütmesini durdurdu.

SATIŞ HAVADA KALDI

Kamusal alanların ranta açılması da iptal gerekçeleri arasında yer alırken, gözler bu gelişmelerin ardından tekrar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TOKİ ve Özelleştirme İdaresi’ne çevrildi. Mahkemeden gelen bu haberle birlikte eski kamu arazileri de plansız kalmış oldu. Özelleştirme yoluyla 56 milyon liraya satılan yaklaşık 13 bin metrekareyi bulan eski TRT blokları ve askeri alanların yer aldığı arazide yapılması planlanan ticaret merkezi, rezidans ve AVM yatırımı da çıkmaza girdi.

ŞİMDİ NE OLACAK?

 Mahkemenin iptal kararına göre, Alsancak’ta değeri yüzlerce kat artan arazi bundan sonra ancak eski planlarda olduğu gibi, askeri alan ya da kamu tesisleri için kullanılabilecek. Ya da bakanlık yeni plan hazırlayacak ve yatırımcının önünü açacak. Ancak bu sefer de benzer gerekçelerle yeni bir itiraz ve yargı süreci yaşanabilecek. Diğer yandan, yıkım işlemlerinin başladığı söz konusu alanda yürütülen inşaat faaliyetlerinin de mahkeme kararı doğrultusunda durdurulması bekleniyor.

ODADAN İLK AÇIKLAMA

 Gelişmelerle ilgili Ege Telgraf’a açıklamada bulunan TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Özlem Şenyol Kocaer, “Günümüz itibariyle, yerel yönetimler dışında Toplu Konut İdaresi, Özelleştirme Yüksek Kurulu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı gibi pek çok kurumun imar planı yapma ve onama yetkisi bulunmaktadır. Ne yazık ki, son yıllarda özellikle bu kurumlar tarafından onaylanmış olan imar planı değişiklikleriyle kent içinde yer alan hazine arazileri ve askeri alanlar gibi kamu arazileri, ticaret, konut ve sanayi gibi kullanımına açılmaktadır. Kamuya ait olan bu alanlar yapılan plan düzenlemelerinin ardından halktan alınarak sermaye gruplarına satılmıştır. Kamuya ait arazilerin kentin ihtiyaçları doğrultusunda kullanımının sağlanması yerine imar planı değişikliği yolu ile özel mülkiyete konu edilmesi yaşadığımız kentlerin yaşam kalitesini düşürmekte, kentlerde mevcut sorunların üstüne de ek sorunlar getirmektedir. Mahkemeden gelen iptal karı bu doğrultuda önemlidir. Bornova Doğanlar’daki askeri alanlardaki iptal kararında olduğu gibi, emsal sayılabilecek bu mahkeme kararı da kent için sürdürdüğümüz bu mücadelemizde ne kadar halkı olduğumuzu bir kez daha göstermiştir” dedi.

Erman Şentürk - Ege Telgraf

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.